Nieuws

LOKAAL: HBVL: Hasseltse Theresiastraat wordt eerste met kabelgoten voor elektrische auto’s

Vooruit Hasselt

Wednesday 21

September 2022 14:19

De Theresiastraat in Hasselt wordt heraangelegd, met flink meer groen in de straat. Opmerkelijk: er komen kabelgoten in de stoepen die het mogelijk maken om elektrische auto’s te laden, zonder ongelukken met struikelende mensen over kabels.

“De heraanleg van de Theresiastraat gebeurt in het kader van veilige schoolomgevingen en veilig verkeer”, zegt mobiliteitsschepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Zo worden deze zomer in de buurt van de Theresiastraat fietssuggestiestroken en fietsstraten geplaatst. Zij geven de fietsers een duidelijkere en veiligere plek. Het gedeelte van de Theresiastraat tussen de Maastrichtersteenweg en het kruispunt Arnold Maesstraat en de Vlinderstraat wordt enkele richting. Gemotoriseerd verkeer zal er enkel nog richting Vlinderstraat kunnen. Op die manier creëren we een autoluwere en veiligere schoolomgeving voor de omwonenden en de school. Op de Maastrichtersteenweg voorzien we een Kiss&Ride voor de ouders die hun kind komen brengen of oppikken. En er komen extra fietsenstallingen in de buurt.”

Kabelgoot

“Daarnaast is er extra aandacht voor elektrische mobiliteit”, zegt schepen Laurence Libert (Open Vld). “Het blijft een probleem voor bewoners zonder eigen oprit in de binnenstad om makkelijk hun elektrische wagen op te laden zonder het openbaar domein te verstoren. Daarom testen we nu deze tegel met de dikte van een normale stoeptegel uit, waar kabels makkelijk in het afgesloten gootje, beschermd met een rubberen afdichting, kunnen liggen om de verbinding te maken tussen parkeerplek en woning. Zo kan men eenvoudig laden zonder de toegankelijkheid op de stoep te verstoren. We voorzien geen kabelgoot voor iedere woning, wel per drie woningen. We gaan ervan uit dat bewoners onderling overeenkomen wie wanneer kan laden. Als de proefopstelling positief onthaald wordt, kan de stoeptegel ook in toekomstige projecten in dichtbevolkte wijken ingezet worden.”

Groen

“Met het oog op het klimaat, komt er meer groen en waterdoorlatend asfalt”, zegt schepen Schepers. “De Theresiastraat wordt een groene doorgang, die het Kapermolenpark verbindt met het stadspark. De straat krijgt meer groen, meer ruimte en dus meer plek voor beleving, iets dat we willen meenemen in het hele circulatieplan van de Katharinawijk.”


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant