Nieuws

LOKAAL: Hasseltse subsidie-aanvragen vereenvoudigd

Vooruit Hasselt

Tuesday 14

November 2023 12:37

Stad Hasselt lanceert een nieuw digitaal platform waarop verenigingen eenvoudig subsidies kunnen aanvragen en opvolgen. In eerste instantie kunnen vooral jeugd- en sportverenigingen gebruik maken van het innovatieve systeem maar op termijn zullen alle subsidies van stad Hasselt via dit platform verlopen, ook voor burgers en ondernemers. “Het is onze taak om het leven van onze burgers te vergemakkelijken, op deze manier zetten we een hele stap in de goede richting”, aldus schepenen Habib El Ouakili en Frank Dewael.

De aanvraag en opvolging van subsidies vereiste in het verleden een hele rompslomp aan administratie en onduidelijkheid. De weg naar het uiteindelijke verkrijgen van een subsidie was een lange en moeilijke tocht.

 

“Daar maken we nu komaf mee”, legt schepen Dewael, bevoegd voor Digitalisering, uit. “Het is 1 online platform, waar de verenigingen hun aanvraag doen, beheren en kunnen opvolgen, van validatie en berekening tot goedkeuring, agendering op schepencollege en uitbetaling. Het systeem stelt onze verenigingen in staat om op een efficiënte en gestroomlijnde manier subsidies aan te vragen. Via onze stadswebsite hasselt.be is het eenvoudig toegang te krijgen. Het is een bewijs van ons voortdurende streven naar een inclusieve en gebruiksvriendelijke dienstverlening.”

 

Momenteel is het online systeem beschikbaar voor zo’n 150 Hasseltse sport- en jeugdverenigingen.

 

“Deze verenigingen rekenen veelal op vrijwilligers die veel van hun vrije tijd besteden aan het verenigingsleven”, gaat schepen El Ouakili, bevoegd voor Sport en Jeugd, verder. “Het is dan ook de bedoeling dat zij alle tijd en aandacht kunnen geven aan hun leden. Dankzij ons nieuwe gebruiksvriendelijke platform en de administratieve vereenvoudiging kunnen ze dat weer een beetje meer. Uiteraard zullen de gebruikers in de opstartfase hier en daar nog wat hulp kunnen gebruiken, maar die bieden we dan ook aan op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld verschillende infomomenten of een duidelijke handleiding. We hebben ook enkele verenigingen het systeem al laten testen, om eventuele moeilijkheden op te sporen.”

 

Eén van die testende verenigingen is Scouts Godsheide.

 

“Het nieuwe subsidieplatform van de stad Hasselt biedt een overzichtelijk en handig forum voor al onze subsidiemogelijkheden. Alles op één plek maakt het aanvragen van steun eenvoudig en efficiënt”, vertelt Lotte Bogaert van Scouts Godsheide.

 

Ook bij basketbalclub Stevoort werd het platform positief onthaald: “Zo’n nieuw digitaal systeem is natuurlijk even wennen, maar uiteindelijk waren we er, met een beetje hulp, snel mee weg.” De club verwijst naar de hulplijn die werd aangeboden door Stad Hasselt, die zij ervaarden als een grote troef. “Het nieuwe platform geeft ons nu de mogelijkheid om een dossier stapsgewijs en op eigen tempo in te dienen. Dat maakt het hele proces een stuk gemakkelijk én minder stresserend. Wij zijn enthousiast!”

Het is de bedoeling om het platform uit te breiden naar andere diensten en gebruikers. Op termijn zullen alle subsidies van stad Hasselt via dit platform beschikbaar zijn, voor elke inwoner, vereniging of onderneming die een aanvraag wil doen.

 

“Het systeem is zo ontworpen dat gebruikers alleen subsidies zien die voor hen relevant zijn, afhankelijk van hun hoedanigheid als burger, onderneming of vereniging”, besluiten schepenen El Ouakili en Dewael. “Ook voor ons als stad zal dit resulteren in efficiëntere en vlottere dienstverlening, vermits alle aanvragen nu uniform worden verzameld en verwerkt.”


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant