Nieuws

LOKAAL: Hasseltse Jeugddienst wil jongeren informeren over politiek

Vooruit Hasselt

Friday 09

February 2024 10:52

Jonge stemmen, grote aanpak – Met het project ‘aanZet’ trekt de Hasseltse jeugddienst naar de verkiezingen. Het doel? Informeren en inspireren. Schepen van jeugd Habib El Ouakili: “We willen onze jongeren en studenten niet enkel antwoorden bieden op vragen als “Maar hoe zit dat nu met de verkiezingen? Hoe moet je stemmen? Op wie kan je stemmen? En heeft mijn stem wel zijn?”, we willen ook de politiek inspireren door de stem van de jongeren luid te laten klinken.

In 2024 worden maar liefst 2 verkiezingen georganiseerd: in juni trekken we naar de stembus voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen, in oktober kiezen we voor de provinciale en lokale vertegenwoordigers. “Veel jongeren gaan dit jaar voor het eerst stemmen”, stelt schepen van Jeugd Habib El Ouakili. “Het is dus belangrijk dat wij hen zo goed mogelijk informeren.”

In de eerste plaats over hun rol en hun mogelijkheden. “Er zijn wel wat wijzingen doorgevoerd. Zo mogen jongeren vanaf 16 jaar sinds dit jaar hun stem uitbrengen voor de Europese verkiezingen. Een erkenning van jongeren als volwaardige medeburgers.” Op lokaal niveau werd de stemplicht dan weer afgeschaft. “Via ‘aanZet” willen we alvast duidelijkheid scheppen.” Daarnaast wil het project jongeren ook vertrouwder maken met het politieke landschap. “Welke strekkingen zijn er eigenlijk? Waarvoor staan partijen? En op wie kan je eigenlijk stemmen? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar we een antwoord op willen bieden.”

 

Spreekbuis van de jongeren 

‘AanZet’ wil ook de stem van de jongeren luider laten klinken bij de politici. “In Hasselt zijn er zo’n 20.000 jongeren, dat is 20% van onze totale bevolking. Niet alleen willen we jongeren duidelijke laten weten dat hun mening telt, we willen hun mening ook duidelijk overbrengen aan de politici”, aldus El Ouakili

De ‘aanZet’ campagne wordt dan ook afgetrapt met een grote online bevraging. “Jongeren kunnen hier doorgeven waar ze van wakker liggen”, duidt de schepen.  Met de verhalen van de jeugd, wil ‘AanZet’ de Hasseltse politici zoveel mogelijk inspireren. “De resultaten worden daarom neergeschreven in een duidelijke inspiratiegids met aanbevelingen, tips en informatie over hoe de Hasseltse kinderen, jongeren en studenten hun stad zien.” De 5 belangrijkste topic worden verder behandeld in een jongerenpodcast. Iedereen die de online bevraging invult, maakt kans op een duo-ticket voor Pukkelpop.

 

Onderwijs

Er loopt eveneens een traject in 6 middelbare scholen: De Veranda, Kindsheid Jesu, Van Veldeke, Hast en de Provinciale Handelsschool en het Virga Jesse College. “In totaal zullen zo’n 1500 leerlingen uit de 3de graad geïnformeerd worden over de verkiezingen”, aldus El Ouakili. “Zo voorzien we onder meer boeiende gastsprekers als Hendrik Vos en Liesbet Van Impe die met veel enthousiasme komen vertellen over de zin van verkiezingen.”

Debattle

Debatlle, een debat tussen jongeren en lokale politici op 26/9 in CCHa rond het ‘AanZet’ project af. “We hopen dat zoveel mogelijk jongeren hier hun stem te laten horen”, besluit El Ouakili.

 

Lees alles over AanZet en vul hier de bevraging in 

Bekijken hier de TVL reportage

 

 

 

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant