Nieuws

LOKAAL: Hasseltse binnenstad wordt ‘woonerf’: “Straten teruggeven aan voetgangers en spelende kinderen”

Vooruit Hasselt

Wednesday 27

July 2022 16:53

Stad Hasselt wil haar binnenstad nog aantrekkelijker, verkeersveiliger en comfortabeler maken. Daarom is het belangrijk dat élke weggebruiker en élke doelgroep een duidelijke plaats krijgt. “Bij de uitwerking van ons plan gingen we niet over één nacht ijs. We luisterden eerst en vooral naar onze inwoners, handelaars, zorgverleners, scholen en jeugdverenigingen. Op basis van hun inbreng, inzichten en ervaringen stelden we ons bereikbaarheidsplan op,” legt schepen van Mobiliteit Marc Schepers uit. “Met dit plan willen we dus vooral het vele verkeer dat dagelijks afzakt naar onze binnenstad in goede banen leiden. We doen dit onder meer door het zoekverkeer te verminderen, het doorgaand verkeer te vermijden, het parkeeraanbod te optimaliseren én meer ruimte voor fietsers en voetgangers te creëren.”

 

Woonerf

Het omvormen van de binnenstad tot woonerf, is zo’n actie om meer ruimte te creëren. “In een woonerf gelden er specifieke verkeersregels”, duidt Schepers. “Zo mogen voetgangers de volledige breedte van de openbare weg gebruiken. En zelfs spelen op straat is er toegelaten, zolang de mensen het verkeer niet nodeloos belemmeren.” Fietsers en auto’s zijn nog toegelaten in een woonerf, maar hun snelheid wordt beperkt tot 20km/u (ipv de huidige 30km/u). “Dit is nodig om mogelijke conflicten met de vele voetgangers in onze stad te vermijden. Verkeersveiligheid blijft onze prioriteit. Eigenlijk is het simpel: alle weggebruikers zijn dus nog altijd welkom in ons centrum, maar ze moeten rekening houden met elkaar, zodat iedereen met een gerust hart kan vertoeven in onze binnenstad.”

 

De stadsdiensten starten de eerste week van augustus met de plaatsing van de wettelijke verkeersborden, op het einde van de week (5/8) gaan de regels van het woonerf gaan in. “De verschillende acties van het bereikbaarheidsplan moeten niet enkel de verkeersveiligheid verhogen, maar stellen ons ook in staat het stadscentrum kwaliteitsvoller in te richten”, besluit Schepers. “De extra ruimte die we creëren, kunnen we invullen met extra groen en met leuke pleintjes vol terrasjes. Straten waar nu auto’s bumper aan bumper aanschuiven, worden omgevormd tot bruisende en gezellige straten.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant