Nieuws

Hasselt zorgt voor 500 extra buurtfietsenstallingen voor bewoners

Team Vooruit

Friday 26

November 2021 12:44

De volgende 3 jaar komen er in heel wat Hasseltse wijken overdekte en veilige fietsenstallingen bij, goed om zo’n 500 bewonersfietsen te stallen. Marc Schepers, schepen van mobiliteit: “In Hasselt zien we een duidelijke stijging in het fietsgebruik. Deze fietsers hebben uiteraard nood aan veilige verbindingen. Maar ze snakken evengoed naar voldoende veilige en overdekte fietsenparkeerplaatsen. Met name in de Hasseltse wijken is de vraag naar parkeerplaatsen in de buurt groot. Daarom breiden we - na de fietstrommels - het aanbod uit met buurtfietsenstallingen.” De eerste stallingen worden dit najaar geplaatst.

 

De vele voordelen van fietsen zijn ondertussen duidelijk. Zo is het gebruik van de fiets onder meer gezond én goed voor het milieu. Daarom wil Stad Hasselt mensen overtuigen om vaker de fiets nemen. En dat doet ze in de eerste plaats door haar fietsinfrastructuur te optimaliseren. “We verbeteren waar nodig de huidige situatie en creëren een aantal nieuwe fietspaden en -suggestiestroken”, verduidelijkt Marc Schepers. “Maar om het fietsgebruik te stimuleren, moeten er natuurlijk ook voldoende fietsparkeerplaatsen voorhanden zijn. Want de fiets van nu is niet meer het ‘stalen ros’ van 30 jaar geleden. Veel mensen rijden vandaag met een duurdere elektrische fiets of een bakfiets. Vaak hebben inwoners in dichtbevolkte wijken te weinig plaats om hun fiets te stallen. En zo’n exemplaar zet je niet zomaar tegen de gevel. Die stallingsproblemen weerhouden sommige mensen helaas om een fiets aan te kopen of frequent te gebruiken, terwijl ze dat eigenlijk wel willen.”

 

Extra fietsenstallingen

Om dit probleem te verhelpen, werden de afgelopen jaren al tal van compacte fietstrommels, met ruimte voor 5 fietsen, op het openbare domein geplaatst. “Die trommels zijn een succes, want ze zijn ondertussen ook allemaal volzet”, aldus Schepers. “Maar omdat de vraag naar veilige en overdekte fietsparkeerplaatsen blijft stijgen, breiden wij ons aanbod uit. Dit keer doen we dat met grotere buurtfietsenstallingen.”

 

Die buurtstallingen worden in fases geplaatst. “In die eerste fase - dit najaar - voorzien we 4 stallingen, met een capaciteit van ongeveer 20 fietsen elk. In de 2de fase zullen er nog eens 90 extra plaatsen bijkomen. We voorzien ze uiteraard op locaties waar de vraag zich voordoet, rekening houdend met de verkeersveiligheid in de buurt.” De eerste stallingen komen er op het Sint-Martinusplein, het Sint-Hubertusplein, het Katarinaplein en de Oude Luikerbaan. In het voorjaar van 2022 voorziet stad Hasselt er ook op het Vrijwilligersplein en Heilig-Hartplein.

 

“Op deze locaties was de vraag het grootst, maar hier blijft het natuurlijk niet bij. We hebben nog enkele andere locaties op het oog. Zo onderzoeken we momenteel of we snel extra plaatsen kunnen voorzien in de Notenlarestraat, aan het Sint-Jansplein en ter hoogte van de Sint-Hubertuskerk in Runkst en Kuringen centrum. De volgende jaren gaan we verder op de ingeslagen weg. Tegen het eind van de bestuursperiode zullen we ongeveer 500 extra bewonersfietsen kunnen stallen.”

 

Daarnaast werkt Schepers ook aan langetermijnoplossingen: “In ons vergunningenbeleid verplichten we -via de nieuwe verordening- dat er in nieuwbouwprojecten per kopkussen 1 fietsparkeerplaats voorzien wordt en dat er her en der ook buurtfietsenstallingen extra worden voorzien binnen stedenbouwkundige vergunningen.”

 

Aanvraag

De buurtfietsenstallingen zullen beveiligd worden met een badge. Een plaatsje huren in zo’n stalling kost, net zoals bij de fietstrommels, 30 euro per jaar per fiets en 75 euro voor een bakfiets. “Degenen die reeds eerder een aanvraag indienden, worden natuurlijk eerst aangeschreven. Andere kunnen hun plaatsje aanvragen via www.hasselt.be/geslotenfietsenstalling. Desgevallend kan je je ook naar het loket in het administratief centrum begeven, mits voorafgaande afspraak: Afspraak maken (hasselt.be) (daarna selecteert u Mobiliteit en Parken Fietstrommel)

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant