LOKAAL: Hasselt zet in op toegankelijke bushaltes en mobipunten
Team Vooruit
Tuesday 14
September 2021 16:28
Stad Hasselt draagt toegankelijkheid hoog in het vaandel. “Sinds het begin van deze legislatuur zetten we sterk in op toegankelijkheid. We ondertekenden, samen met 7 andere Limburgse gemeenten, het Charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’ en voeren sindsdien een actief toegankelijkheidsbeleid”, weet schepen Marc Schepers, schepen van mobiliteit. “Die focus op toegankelijkheid komt terug in vrijwel alles dat wij als stad ondernemen: van het aanleggen van wegen en het bouwen van infrastructuur tot het inrichten van publieke ruimtes en zelfs in ons vergunningenbeleid.”
De stad heeft nu ook ingetekend op het Charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’. “Mobiel zijn is essentieel om je leven kwalitatief uit te bouwen. Bereikbaarheid is dus belangrijk”, verduidelijkt de schepen. “Mensen met een handicap zijn vaak beperkt in hun vervoersmogelijkheden. Het openbare vervoer is meestal het enige middel waarmee ze zich kunnen verplaatsen zonder afhankelijk te moeten zijn van anderen. We leven ook in een maatschappij met een steeds ouder wordende bevolking. De senioren, die op hun oude dag vaak al wat moeilijker te been zijn, rekenen ook op dat openbaar vervoer om zich te verplaatsen. Toegankelijk openbaar vervoer is dus een must.” Stad Hasselt gaat daarom mee in de doelstellingen van Vlaamse overheid om tegen 2030 50% van de haltes en 100% van de minpunten toegankelijk te maken. Schepers: “Vandaag de dag nemen we al de nodige stappen om de toegankelijkheid van de haltes op Hasselts grondgebied te verbeteren. Zo worden stelselmatige alle haltes die we tegenkomen wij een heraanleg van wegen aangepast. Daarnaast hebben wij de ambitie om in Hasselt 32 mobipunten neer te poten. Deze punten worden vanaf de start 100% toegankelijk.”
Naast de ondertekening van het charter engageert de stad zich ook voor andere punten: “We zullen daarnaast ook actief deel uit maken van een lerend netwerk, waarin we informatie kunnen uitwisselen met alle stakeholders die bezig zijn met toegankelijkheid. Ook zullen we via het toegankelijkheidsbureau Inter het stadspersoneel actief opleiden. Op deze manier halen we de nodige kennis en expertise in huis”, aldus Schepers. Het coaching traject waarbij Inter (het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid) de stad begeleidt om deze doelstelling waar te maken, werd afgetrapt in juli 2021.
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.