Nieuws

LOKAAL: Hasselt staat tijdens het Pinksterweekend helemaal in het teken van de fiets

Vooruit Hasselt

Tuesday 16

April 2024 11:07

Onze provincie Limburg is van 11 tot en met 15 september het schitterende decor voor de UEC Road European Championships. De finish van al deze wedstrijden van het Europese Kampioenschap Wielrennen, ligt in Hasselt. “Als (top)sportstad kijken we natuurlijk reikhalzend uit naar dit internationale evenement”, weet schepen van Sport Habib El Ouakili. “Om de wielersport en het recreatief fietsen extra in de kijker te zetten kan je, in aanloop het EK Wielrennen, het hele jaar door in Hasselt proeven van heel wat leuke fietsactiviteiten. De aftrap van dat Hasseltse fietsjaar wordt gegeven tijdens het Pinksterweekend.”

 

Dat weekend strijkt namelijk ook die andere belangrijke profwielerwedstrijd neer in Hasselt. “Een nieuwe editie van De Ronde van Limburg”, duidt El Ouakili. “Deze belangrijkste Limburgse wielerwedstrijd zorgt niet enkel voor de nodige ambiance in ons stadscentrum, deze klassieker geeft meteen weer een fantastische stimulans aan onze Hasseltse wielersport én aan het Hasseltse sportgebeuren.”

Hasselt fietst

 

Op zondag 19 mei kunnen jong en oud alvast kennis maken met alles wat met fietsen te maken heeft. “Het Kolonel Dusartplein is dan de place to be”, aldus El Ouakili. “Terwijl de allerkleinsten zich meten tijdens hun eigen EK Loopfietsen, leren de kleuters – bijgestaan door onze ervaren sportmonitoren-  om hun steunwieltjes af te gooien en zelfstandig te fietsen. Oudere kinderen kunnen zich dan weer uitleven over het kidsparcours.” Daarnaast kan je je E-bike laten testen of genieten van leuke fietsanimatie. “Wie die dag wat langer op de trappers wil staan, kan deelnemen aan onze recreatieve fietstochten van 13 of 35km.”

De Ronde van Limburg

Een dagje later, op maandag 20 mei, zijn de profs aan de beurt. “De start van De Ronde van Limburg kan je hier vanop de eerste rij meemaken”, aldus schepen El Ouakili. Breng een bezoekje aan het rennersdorp of maak kennis met de ploegen tijdens de ploegen-en rennersvoorstelling op het startpodium. “Nadien kan je blijven hangen voor een rondje van het peloton over onze kleine ring, alvorens de koetskaravaan richting Haspengouw trekt.” Interessant weetje: de renners doen op die dag al een groot deel van het parcours van het Europees Kampioenschap aan

Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics: “De vierde editie van de Ronde van Limburg die van start gaat in het centrum van Hasselt is extra speciaal. Dit jaar is het een generale repetitie voor de Europese kampioenschappen die in september naar Vlaanderen komen. Hasselt is dan de aankomststad van alle wedstrijden en dus wordt deze 76ste editie een heuse generale repetitie. We kijken nu al enorm uit naar dat tweede sportieve hoogtepunt voor Hasselt, en bij uitbreiding Limburg, van 11 tot 15 september. Maar dat is voor later dit jaar. Eerst gaan we genieten op pinkstermaandag en dan zijn alle Hasselaren, Limburgers en wielerliefhebbers meer dan welkom bij de start op het Kolonel Dusartplein, dat ook in september de place to be wordt.”


Programma Hasselt Fietst:

 

  • 10u-15u: EK loopfietsjes ism Gezinsport & sportVlaanderen

 

10u, 11u, 13u, 14u: 2-2.5j 

10u15,11u15,13u15,14u15: 2.5-3j 

10u30,11u30,13u30,14u30: 3-3.5j 

10u45,11u45,13u45,14u45: 3.5-4.5j 

Op zoek naar een leuke, gezinsvriendelijke activiteit voor jouw peuter of kleuter (2 tot 4,5 jaar)? Zoek niet verder! Het EK Loopfietsen biedt de perfecte gelegenheid voor jouw kleintje om op een speelse manier de wereld van het wielrennen te ontdekken. Waarom meedoen? Het EK Loopfietsen staat garant voor een onvergetelijke ervaring vol plezier en avontuur voor de jongste fietsers. En het beste van alles? Jij bent erbij om jouw kleine kampioen aan te moedigen langs het parcours! 

Is jouw kind al een meester in het balanceren op een loopfiets? Dan mag je dit wielergekke evenement niet missen! Breng gewoon je eigen loopfiets en helm mee, en je bent klaar om deel te nemen aan de race. Geen loopfiets? Geen probleem! Bij ons kan je er een lenen voor de race. En wie weet, misschien ontdek je ter plaatse wel de perfecte loopfiets om mee naar huis te nemen uit de fietsbib

Hoe verloopt de race? We verdelen de deelnemers in verschillende waves op basis van leeftijd. Voor de start krijg je als ouder de kans om samen met je kind het parcours te verkennen. Daarna is het tijd om jbij de startlijn te verzamelen voor het begin van de race. Zodra het startsignaal klinkt, hebben de kinderen 5 minuten de tijd om alles te geven en het parcours af te leggen. Deelnemen is winnen, en daarom krijgt elke kleine coureur een medaille, een diploma én een leuk EK gadget! 

Wil je zeker zijn van een plekje? Meld je dan minstens 15 minuten op voorhand aan aan de infostand op het Kolonel Dusartplein. Daar ontvangt elk kind zijn of haar persoonlijk kaderplaatje. Maar ook daginschrijvingen zijn mogelijk, zolang de sessie niet volzet is. 

àInschrijven via www.sporthasselt.be of ter plaatse indien sessie niet volzet 

 

 

  • 13u & 15u: Kijk! Ik fiets | Van 4 naar 2 wieltjes

 

"Kijk! Ik fiets" is de perfecte workshop om die grote stap te zetten van steunwieltjes naar zelfstandig fietsen! Ontdek samen met je kleuter de opwinding van fietsen op twee wielen tijdens een boeiende sessie van slechts 1u30! Onze ervaren monitoren staan klaar om zowel kinderen als ouders bij te staan, met waardevolle tips en begeleiding om het leren fietsen vlot en leuk te maken.

 àInschrijven via www.sporthasselt.be  of ter plaatse indien sessie niet volzet

 

 

  • 10u-15u: Vertrek gezinsfietstochten 13km & 35km

FIETSTOCHT 13KM 

 

Ontdek de charme van fietsen in Hasselt met onze 2 fietsroutes, ideaal voor jong en oud, recreatieve fietsers en gezinnen.

Deze recreatieve route van 13km is speciaal gemaakt voor families met kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud. Geniet onderweg van enkele leuke stopplaatsen en ontdek Hasselt op een unieke manier terwijl je door verschillende gebouwen fietst. Vertrek wanneer het jou uitkomt tussen 10.00u en 15.00u vanaf het Kolonel Dusartplein | Marktplein.  Zorg ervoor dat je voor je vertrek meldt bij de infostand waar je alle benodigde informatie kunt verkrijgen. Mis deze fietsbelevenis niet en kom mee genieten van Hasselt op 2 wielen!

àInschrijven via www.sporthasselt.be 

FIETSTOCHT 35KM 

 

Verken Hasselt op 2 wielen tijdens een onvergetelijke fietsbelevenis! We nodigen je uit voor een fantastische fietsbelevenis, geschikt voor jong en oud, recreatieve fietsers en gezinnen. Deze route van 35 km is op maat gemaakt voor recreatieve fietsers en volgt een deel van het EK-parcours.  Tip: je fietst langs de nieuwe Velodroom in Heusden-Zolder. Stap even van je stalen ros om hier een kijkje te nemen.  De eerste 200 gezinnen ontvangen een exclusieve totebag bij de bevoorrading!

Vertrek wanneer het jou uitkomt tussen 10.00u en 15.00u vanaf het Kolonel Dusartplein | Marktplein. Geen haast, geen stress - jij bepaalt het tempo van je avontuur! Meld je voor je vertrek aan bij de infostand, waar je alle benodigde informatie krijgt om jouw fietstocht zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

àInschrijven via www.sporthasselt.be  

 

 

  • 10u-17u: Kidsparcours | Test je E-bike | fietsanimaties

KIDSPARCOUR

 

Fiets mee met en beleef een dag boordevol fietsplezier met tal van activiteiten. Pumptracks, hellingen, kasseistroken, een bochtenparcours, … Het zijn slechts enkele van de vele uitdagende hindernissen die op ons parcours je weg kruisen.  Leer je fiets op een leuke manier onder controle te houden, terwijl je anticipeert op veelvoorkomende obstakels in de stad.  Op ons kidsparcours ben je welkom met je eigen fiets en helm. Heb je die niet bij? Geen nood! Bij OP Wielekes kan je ter plaatse een kinderfiets lenen.  (Voor kinderen van 5-14 jaar)

àInschrijven is niet nodig

 

TEST JE E-BIKE

 

We leven in een tijd waarin elektrische fietsen populairder zijn dan ooit tevoren. Maar laten we eerlijk zijn, cruisen op een e-bike vergt meer dan alleen gas geven. Het vereist precisie, controle en vooral veiligheid. Daarom is het hoog tijd om onze vaardigheden te testen en te verbeteren! Je kan op het behendigheidsparcours deelnemen met je eigen (elektrische) fiets of test een van de elektrische fietsen van OKRA Sport Limburg, helemaal gratis! 

àVooraf inschrijven is niet nodig  

 

FIETSANIMATIE

 

Maak kennis met de fietsbib ‘Op Wielekes’, geniet van een ballenbad of petanquespel, race op de fietsrenbaan en laats je fiets graveren en repareren.  

àVrij te bezoeken

 

 


Meer informatie over Hasselt fiets: uitinhasselt.be/hasseltfietst   

Meer info over de ronde: www.rondevanlimburg.be


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant