Nieuws

LOKAAL: Hasselt maakt komaf met rondslingerende deelfietsen

Vooruit Hasselt

Wednesday 13

July 2022 14:35

“Alle Hasselaren én bezoekers van onze stad moeten zich veilig,  gemakkelijk en efficiënt kunnen verplaatsen in Hasselt”, stelt schepen van Mobiliteit Marc Schepers. “Maar gezien de alsmaar toenemende verkeersdrukte kunnen we ons mobiliteitsbeleid niet langer enkel afstemmen op de auto maar moeten we alle vervoersmodi promoten én zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Dit zal de verkeersdoorstroming en de leefbaarheid van onze stad alleen maar ten goede komen. Omdat er minder CO2 de lucht in wordt gestuurd, zal ook onze luchtkwaliteit verbeteren.”

De stad Hasselt zet om die redenen ook sterk in op deelmobiliteit. “We hebben al enkele deelwagens op ons grondgebied ter beschikking. Om iedereen de mogelijkheid te geven zich op een vlotte én goedkope manier te verplaatsen, willen we vanaf 2023 ook elektrische deelfietsen aanbieden in onze stad.”

Vaste fietsstations

Om komaf te maken met de huidige problematiek van de rondslingerende deelfietsen, bekijk de stad of het principe van de ‘docking stations’ kan worden toegepast. Schepers: “Verschillende vaste fietsstations, waar je op een simpele manier een fiets kan uitlenen en kan terugbrengen.” Een principe dat reeds wereldwijd gebruikt wordt, van Miami tot Antwerpen. “De nieuwe deelfietsen zullen uiteraard aangeboden worden in de 22 Mobipunten die we voorzien (Cfr. vervoersknooppunten waar verschillende vervoerswijze samen komen en waar reizigers van het ene vervoersmiddel naar het andere kunnen overschakelen om op hun eindbestemming te geraken). Maar omdat we willen dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van deze deelfietsen, voorzien we bijkomende stations.” De stad Hasselt selecteerde in totaal zo’n 40 locaties. “Het merendeel van de stations zal gevestigd zijn in de binnenstad en binnen de grote ring. Daarnaast definieerden we natuurlijk enkele belangrijke hotspots zoals Corda Campus, Park H, Domein Kiewiet, Campus SalvatorZiekenhuis en Kinepolis.” 

Elektrische steps

“Momenteel loopt ook een proefproject met elektrische deelsteps in onze stad. Hoewel populair in andere steden hebben we toch een bezorgdheid omtrent de veiligheid en willen we eerst weten of en hoe we dit op een veilige manier kunnen implementeren in onze stad”, aldus Schepers. Via Mobicon (Cfr. Het proefproject met een beperkt testpubliek) bieden de stad Hasselt  momenteel op 6 locaties in de stad al elektrische steps aan. “We monitoren volop het gebruik, het comfort en de veiligheid van de steps. Bij een positieve evaluatie is het de bedoeling om ook de elektrische step aan te bieden in Hasselt.”

 

Schepers mikt op begin van volgend jaar om de eerste fiets- en stepstations te installeren. “We hadden gehoopt dit vroeger te kunnen doen én in samenwerking met de stad Genk. In een eerste gezamenlijke bevraging van de markt, voldeed helaas geen enkele aanbieder aan onze eisen. Na het verder verfijnen van onze visie, bleek dat omwille van de verschillende klemtonen die zowel wij als de stad Genk vooropstelden, het juridisch niet mogelijk was om samen op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier.” Beide steden gaan dus nu alleen door. “Bijzonder jammer natuurlijk, maar we blijven mogelijke samenwerking met de stad Genk initiëren.”  

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant