Nieuws

LOKAAL: Hasselt koopt bouwgrond in Sint-Lambrechts-Herk: “Maar niet om op te bouwen”

Vooruit Hasselt

Wednesday 05

April 2023 14:22

Er is eindelijk doorbraak gekomen in het dossier rond de Billingenstraat in Sint-Lambrechts-Herk. Die bestaat uit twee delen, en van het doodlopende deel koopt de stad nu alle aanpalende (bouw-)gronden.

 

 

 

 

Na 3 jaar onderhandelen is de kogel eindelijk door de kerk: Stad Hasselt is eindelijk in de mogelijkheid de (Oostelijke) Billingenstraat, een private weg, aan te kopen. Niet enkel de weg wordt aangekocht, maar ook de gronden ten noorden en ten zuiden van de weg. 

 "Het was een proces van lange adem, eentje dat lang heeft aangesleept, maar er komt schot in de zaak! Na enkele gesprekken met de buurbewoners kijken we enorm positief naar dit verhaal."

 

Veiligere Schoolomgeving

Deze aankoop geeft in de eerste plaats de mogelijkheid aan Stad Hasselt om de tot nu toe afgezette weg terug open te stellen en die actie draagt meteen bij tot een veiligere schoolomgeving van Basisschool De Kameleon.

 

En dat is nodig: Momenteel is deze school enkel bereikbaar via haar ingang in de Pastorijstraat. Dat is een drukke straat met gecombineerd verkeer in 2 richtingen. De Kiss&Ride van de school ligt nu noodgedwongen op een suggestiestrook, waardoor er veel conflicten zijn met de vele fietsers. Op de koop toe mengen zich hier ook vele bussen in het verkeer.

Via de aankoop van deze weg aan de achterzijde van de school, creëren we hier een bijkomende route om de school te bereiken.

Parking

Een bijkomende probleem is het gebrek aan parking. Doordat er te weinig parkeerruimte is in de buurt van de school wordt er te veel foutgeparkeerd in de straat. Sommige ouders parkeren dan noodgedwongen aan de overzijde van de drukke Sint-truiderssteenweg en we zien de leerlingen liever niet deze drukke baan oversteken.

De bijkomende aankoop van de gronden stelt ons in staat om op termijn een parking te realiseren in de buurt. Niet enkel gunstig voor de school, maar ook voor de jeugdverenigingen Chiro en KSA die hun lokalen gevestigd hebben op die Billingenstraat.

Woonuitbreidingsgebied

De aankoop biedt nog een bijkomend voordelen: Wij zijn in het bezit van enkele gronden, gronden die woonuitbreidingsgebied (WUG) zijn, wij bepalen daarom als stad wat hiermee gebeurt.  Momenteel loopt een oefening om over het hele grondgebied van Hasselt alle zogenaamde WUG’s te toetsen aan hun noodzaak op woonontwikkeling. Als stad willen we immers nagaan en bekrachtigen welke andere bestemmingen met maatschappelijk toegevoegde waarde en meerwaarde voor de buurt, we aan deze gronden kunnen geven.

 

Stand van zaken

We willen uiteraard zo snel mogelijk aan de slag nu deze doorbraak er is.

We plannen alvast de heraanleg van de weg opdat het een volwaardig uitgeruste weg wordt.


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant