Nieuws

LOKAAL: Hasselt, da's studeren op mensenmaat!

Vooruit Hasselt

Friday 09

February 2024 12:15

 

Hasselt krijgt eerste studentencoördinator van Limburg

Met 22.000 zijn ze vandaag, de studenten die elke dag naar de campus trekken in Hasselt. “De titel ‘Hasselt studentenstad’ is dus zeker op z’n plaats”, vindt ook Habib El Ouakili, schepen van jeugdzaken. “We zijn natuurlijk ambitieus en willen het nog beter doen. Om Hasselt verder uit te bouwen als studentenstad – een van dé prioriteiten in ons bestuursakkoord- ontwikkelden we een gedragen studentenbeleidsplan”, aldus El Ouakili. “Samen met de onderwijsinstellingen gaan we de volgende jaren dan ook sterk investeren in de groei en kwaliteit van Hasselt studentenstad”, gaat Burgemeester Steven Vandeput verder. 

 

Het nieuwe plan is op maat van studenten, van de stad en van de instellingen. “Om als ‘stad met studenten’ te evolueren naar een ‘stad voor studenten’, werden enkele strategische doelstellingen afgeklopt en neergeschreven in ons studentenplan”, verklaart El Ouakili. "Om die ambitieuze doelstelling waar te maken, zal een heuse ‘studentenambtenaar’ binnenkort de touwtjes in handen te nemen.  Hij of zij zal niet enkel toezien op de uitvoering van de acties, deze persoon wordt het aanspreekpunt als het gaat over studenten of studentenzaken." 

 

Beleving, bereikbaarheid, huisvesting, ondernemerschap en welzijn

 

Het takenpakket van de nieuwe coördinator wordt alvast veelzijdig. Zo wil men werk maken van de beleving in de stad. “Onze studenten moeten een plek krijgen in de stad, om te studeren, om te feesten, kortom om studenten te zijn”, vindt de schepen van jeugd. “Om onze stad nog meer te laten bruisen, maken we werk van bijkomende ontmoetingsplekken en van een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod – denk aan sport, cultuur, maar evenzeer horeca.” . Vandeput: “Een studentenkwartier – een plek waar jongeren thuis zijn en dingen kunnen organiseren - behoort tot onze wensen. Door onze stadsdiensten wordt nu reeds onderzocht waar dit mogelijk is.” 

 

Ook op vlak van huisvesting en bereikbaarheid worden er in de toekomst bijkomende inspanningen gedaan. “We zullen onze fietsinfrastructuur verder uitbouwen en meer uitgeruste parkeerpockets voorzien aan de verschillende mobipunten (cfr. Mobicon)”, verklaart schepen van mobiliteit en wonen Marc Schepers. “Dat - samen met een sterk openbaar vervoer - maakt dat onze stad ten alle tijde vlot bereikbaar zal zijn voor studenten.” Om nog meer studenten te overtuigen op kot te gaan in Hasselt, zet Schepen Schepers via het vergunningenbeleid verder in op meer betaalbare en kwaliteitsvolle koten.

 

“We zetten ook in op samenwerking tussen studenten en ondernemers”, weet Vandeput. “Via onder meer ondernemerschapsprogramma’s, begeleiding op maat en pilootprojecten kunnen studenten proeven van het ondernemerschap en er ervaring opdoen.” Het jonge creatieve talent is volgens de burgemeester natuurlijk een troef voor het economische leven in Limburg.

 

“Studenten moeten zich natuurlijk goed voelen in Hasselt”, benadrukt El Ouakili. Tot slot zal daarom sterk worden ingezet op welzijn en mentale gezondheid. “Hasselt moet een plek worden waar ze zich thuis voelde, waar ze geïnspireerd werden en waar ze zich verder ontwikkelen. Want wat ze ook ondernemen in hun volwassen leven, ze zijn de ambassadeurs van onze stad.”

  

Onbemind is ongekend

 

Om Hasselt nog meer als de kaart te zetten als studentenstad, is ook de kracht van communicatie nodig. “Onze stad heeft nu al troeven en er gaan er alleen maar bijkomen. Het is nu aan ons om deze ook duidelijk kenbaar te maken”, aldus burgemeester Steven Vandeput. “Via een heuse communicatiecampagne -samen met onderwijsinstellingen - hopen we alvast jongeren warm te maken voor Hasselt.” Starten doen ze bij de Hasseltse schoolgaande jeugd. “Er zal actief gewerkt worden aan een goede doorstroom van de leerlingen aan de Hasseltse secundaire scholen. Dat talent mag niet verloren gaan”, besluit El Ouakili.

 

Bekijk hier de TVL reportage 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant