Nieuws

LOKAAL: Hasselaren kunnen vanaf 29 april gebruik maken van hun 100 gratis parkeeruren

Vooruit Hasselt

Tuesday 23

April 2024 11:25

“Meer parkeercomfort door de juiste auto op de juiste plek”, dát is het uitgangspunt van het Hasseltse parkeerbeleid. “In dat beleid trekken we volop de kaart van de Hasselaar”, duidt Marc Schepers, schepen van mobiliteit. Zo gaf stad Hasselt, sinds de invoering van het beleid in 2021, terug  ademruimte aan de bewoners binnen de grote ring. “Zij hebben niet alleen eindelijk terug parkeerruimte in hun straat, we maakten ook komaf met het storende én onveilige zoekverkeer in de wijken.” Een bijsturing doe erg positief werd onthaald door de inwoners niet langer rondjes moesten rijden in hun eigen wijk.  Bewoners binnen de grote ring kunnen met hun bewonersparkeerkaart bovendien niet enkel gratis parkeren op straat, ze hebben eveneens de mogelijkheid uit te wijken naar de nabije bovengrondse parkeerterreinen. “Net zoals hun persoonlijk bezoek, via een bezoekersparkeerkaart”, verklaart Schepers. 

Alle Hasselaren

Schepers focust zich niet allen op de inwoners binnen de grote ring, hij wil Hasselaren de mogelijkheid geven om vlot te parkeren in de buurt van het stadscentrum. Gratis. “Niet iedereen heeft even vlot toegang tot het openbaar vervoer en niet voor iedereen is de fiets een haalbaar initiatief.  We willen natuurlijk al onze inwoners de kans geven om makkelijk af te zakken naar het stadscentrum - om er te shoppen, evenementen bij te wonen of gewoon lekker te eten - ook met de auto, zonder dat ze hiervoor dan moeten betalen”, klinkt het. “Dat doen we door elk Hasselts gezin een parkeerbudget van 100 uren – of 200 euro- te geven dat ze vanaf 29 april vrij kunnen inzetten op parkeerterreinen Astrid, Dusart en CcHa.”

Slimme slagbomen 

Om dit mogelijk te maken, werden deze parkeerterreinen voorzien van Slimme slagbomen. “Dat was nodig, want die parkeerterreinen werden te vaak ingenomen door shoppers of toeristen die er langdurig parkeren”, verduidelijkt de schepen. “Deze nieuwe technologie stelt ons nu in staat hier parkeerruimte voor te behouden voor diegene die er echt moeten staan.”

Zoals bijvoorbeeld de Hasselaar.  “Bewoners in het bezit van een bewonersparkeervergunning kunnen hier uiteraard nog steeds – gratis- terecht”, duidt Schepers. Ook hun persoonlijk bezoek blijft er welkom met de elektronische parkeervergunning. “Vanaf 29 april kunnen bovendien alle Hasselaren hier gebruik maken van hun 100 gratis uren.”

Werknemers die aan de slag zijn in de buurt van het centrum behoren eveneens tot de doelgroep. “Zij parkeren hier voordelig met een parkeervergunning.” De doelgroep kan niet enkel gratis of voordelig parkeren op de vrijgemaakte parkeerterreinen,  Stad Hasselt biedt hen ook extra services aan in de vorm van betalende abonnementen.  

Voor socio-culterele verengingen bestaat de mogelijkheid om parkeervouchers aan te vragen. “Met die vouchers kunnen ze, naar eigen inzicht, parkeerfaciliteit ter beschikking stellen aan hun leden, bezoeker, enzoverder aan een zeer lage kostprijs.”  

En wat met de vele bezoekers van de stad? Ook zijn blijven welkom op Astrid, Ccha en Dusart, zij betalen echter de volle pot. “Tot slot blijft het mogelijk om op deze parkeerterreinen meerdere malen per dag een gratis half uurtje te parkeren. Ideaal om iemand af te zetten, terug op te pikken of een snelle boodschap te doen”, besluit Schepers.

Hoe gebruik je nu die gratis 100 uren?

Vanaf 29 april kunnen alle Hasseltse gezinnen hun parkeerbudget van 100 uren of 200 euro vrij inzetten op parkeerterreinen Astrid, Dusart en CCHa. Maar hoe doen ze dat?

 “Het is simpel”, verzekert Schepers. “Je hebt enkel je elektronische identiteitskaart nodig aan de betaalautomaten.”

  1. Bij het inrijden van parkeerterrein Astrid, CCha of Dusart neem je een ticketje aan de slagboom.
  2. Na je parkeersessie scan je je ticketje aan de betaalautomaat en kies je voor betaaloptie ‘Hasselts parkeerbudget’.
  3. Vervolgens steek je je elektrische identiteitskaart in de bankkaartlezen, waardoor de parkeerduur van je 100 uren wordt afgehouden. De betaalautomaat geeft steeds het resterende saldo weer.

 Alle informatie kan u terugvinden https://www.hasselt.be/nl/vlotnaarhasselt

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant