Nieuws

LOKAAL: Hasselaren kunnen een maand lang kennismaken met zelfrijdende shuttle

Vooruit Hasselt

Wednesday 12

October 2022 13:13

Hasselt is de tweede stad in Vlaanderen die een zelfrijdende shuttle test in een publieke omgeving. “Zo’n zelfrijdende shuttle is natuurlijk niet nieuw”, klinkt het bij Hasselts mobiliteitsschepen Marc Schepers, “Maar het is wel de eerste keer dat deze technologie getest wordt in een publieke omgeving, een omgeving met bijzonder veel interactie met andere weggebruikers en verkeersstromen. Het wordt een bijzonder leerrijk proefproject.” Hasselaren kunnen van 17 oktober tot en met 8 november het autonome busje zelf uittesten.

 

De stad Hasselt is natuurlijk niet aan zijn proefstuk toe als het gaat om vooruitstrevende technieken. “We willen meer dan ooit een proeftuin zijn voor die nieuwe technologieën”, aldus Schepers “Dit proefproject, dat kadert in het ‘EIT Urban Mobility Living LAPT project’ en dus gesteund wordt met Europese middelen, laat ons toe om te ontdekken hoe zo’n autonome bus opereert in een complexe omgeving. Via bevragingen krijgen we bovendien ook een duidelijk zicht op de vele ervaringen van de gebruikers van de shuttle.”

 

Er wordt natuurlijk niet zomaar getest, de schepen hoopt uiteraard om op termijn dit nieuwe vervoersmiddel in te zetten in zijn mobiliteitsbeleid. “Op basis van onze bevindingen willen we het beleid hieromtrent verder uitschrijven. We hopen deze zelfrijdende shuttle uiteindelijk ook te kunnen inzetten op verschillende plekken. Bijvoorbeeld als een bijkomende last-mile oplossing in onze mobipunten. Maar de technologie zou evenzeer gebruikt kunnen worden in ons stadscentrum om de minder mobiele mensen te vervoeren.” Maar eer het zover is, moeten natuurlijk zowel de technologie als de wetgeving nog een proces doorgelopen. “De wetgeving staat nog in de kinderschoenen, zo is het voorlopig nog steeds verplicht om een veiligheidssteward aan boord te hebben.”

 

Tussen Park H en de 11de linie

Zo’n veiligheidssteward zal daarom ook aanwezig in het Hasseltse busje, een voertuig van de firma Estste Auvetech. “Dat maakt dat er nog ruimte is voor 7 passagiers. Uiteraard is het ook toegankelijk voor rolstoelen.”

 

De shuttle zal beschikbaar zijn voor het publiek vanaf 17 oktober en zal een maand lang rijden tussen Park H en de 11de linie site volgens een vaste route. “Aandachtige Hasselaren hebben de shuttle misschien al zien voorbij komen. De afgelopen week werd het busje namelijk losgelaten om een 3D kaart van het traject te maken, het zogenaamde ‘mapping’. Dit is nodig om de shuttle autonoom te kunnen laten rijden.”

 

In de vastgelegde route zijn er haltes voorzien aan Park H, de 11de liniestraat en de Japanse tuin. De snelheid van het busje is in dit proefproject beperkt tot zo’n 10km/u, dus een enkele rit van 1,3km duurt zo’n 10 minuten. “Het routeschema wordt daarom ingedeeld in 3 vaste blokken van 2uur op weekdagen, tussen 8u en 10u, 12u en 14u en 16u en 18u. Extra momenten kunnen voorzien worden in functie van activiteiten of evenementen.”

Marc Schepers roept nu alle Hasselaren op om de nieuwe technologie zelf te testen en hun feedback achter te laten. “Na een leuke wandeling in Kapermolen Park of de Japanse tuin, kan je even kennis maken en meerijden met de shuttle.”

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant