170.000 mensen staan in Vlaanderen op de wachtlijst voor een sociale woning. Heel wat mensen huren noodgedwongen op de oude private huurmarkt. Onze woningen behoren tot de meest energieverslindende in Europa. Een forse inhaalbeweging is nodig in de bouw en sociale en betaalbare huurwoningen. Ook huiseigenaars (noodkopers) die niet de financiële draagkracht hebben om de noodzakelijke energetische/woonkwaliteit verbouwingen uit te voeren hebben nood aan ondersteuning.
Het lokaal bestuur heeft de taak om een nieuwe dynamiek in de lokale woningmarkt te brengen. Dit kan door de eigen financiële middelen te maximaliseren én dynamisch in te zetten, door samen te werken met burgers, vzw's, woonmaatschappijen en privé investeerders én door zelf de rol van bouwheer, investeerder of regisseur op te nemen. Eigen grond en patrimonium vormt daarbij een cruciale hefboom. Geef ook ruimte aan vernieuwende en toekomstgerichte woonvormen en bestrijd speculatie en discriminatie.
Meer sociale en betaalbare huisvesting
Harelbeke zette de voorbije legislatuur een versnelling in om het ‘Sociaal bindend objectief’ te halen. Dat bepaalt dat elke Vlaamse gemeente 9 % sociale huurwoningen moet realiseren in de periode 2009-2025. Er is in onze stad echter nog een weg te gaan met nog net geen 6% sociale huurwoningen.
• We maken werk van een gegarandeerde afname van nieuwbouwwoningen voor sociaal wonen. We voorzien via stedenbouwkundige lasten en in onderhandelingen met private ontwikkelaars 25% sociale huurwoningen in nieuwe private ontwikkelingen.
• We verankeren sociaal wonen in ruimtelijke uitvoeringsplannen.
• We werken samen met private partijen voor de bouw van sociale en betaalbare woningen. Met CBO, design & build, aankoop goede woning en geconventioneerd verhuren stimuleren we private partijen, zoals ontwikkelaars, om woningen te bouwen die ze kunnen verkopen of gedurende een lange periode verhuren aan de woonmaatschappij.
Betaalbaar wonen voor iedereen
• Om het grondrecht op wonen voor iedereen te kunnen garanderen, moet discriminatie op de woonmarkt verbannen worden.
• We volgen op dat er voldoende noodwoningen en transitwoningen ter beschikking zijn.
• We maken werk van verhuurdersondersteuning, zoals juridisch advies en bemiddeling, waardoor verhuurders eerst te rade gaan bij het lokaal bestuur voor ze dure en moeilijke juridische procedures moeten opstarten.
• We zorgen dat voldoende sociale woningen toegewezen kunnen worden aan mensen in een zeer kwetsbare maatschappelijke positie met een dringende woonnood. We werken daarvoor samen met 13 gemeenten in de regio Zuid-West-Vlaanderen.
• Renovatiepremie voor verhuurders die hun woning x aantal jaren verhuren aan lagere prijzen