Nieuws

Hannes: “Als het leven duurder wordt, moet ook het kindergeld omhoog"

Ronny Wolfcarius

Wednesday 23

March 2022 10:02

Als de prijzen stijgen, dan stijgen onze lonen mee. Daar heeft Vooruit hard voor gevochten. De indexering van de lonen is enorm belangrijk. In 2019 besliste de Vlaamse regering om de index op het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, te vervangen door een vaste jaarlijkse verhoging van 2%. In september werd die nog eens gehalveerd naar 1%. Zo bespaart de Vlaamse regering meer dan 200 euro per kind per jaar. Hannes Anaf: “Als het leven duurder wordt, moet ook het kindergeld omhoog.”

“De Vlaamse gezinnen hebben het moeilijk”, begint Hannes Anaf in het Vlaams Parlement. “Alle prijzen stijgen. Ook de prijzen in de winkel. Als het leven duurder wordt, moeten de lonen ook stijgen. 

Op federaal niveau zijn we daarin geslaagd en houden we stevig vast aan de index. Op Vlaams niveau gebeurt net het tegenovergestelde. Voor de derde keer al. De index op het Groeipakket wordt stap voor stap afgebouwd."

Op federaal niveau houden we die index stevig vast. Op Vlaams niveau gebeurt net het tegenovergestelde. De index op het Groeipakket wordt stap voor stap afgebouwd.

In 2019 werd het kindergeld omgedoopt tot het Groeipakket en overgedragen van de federale overheid naar de gemeenschappen. De Vlaamse regering besliste toen om de index op het Groeipakket niet langer toe te passen, maar een eenmalige vaste verhoging van 2% per jaar te gebruiken. 

Hannes: “Als klap op de vuurpijl, besliste de Vlaamse regering in september om die vaste verhoging van 2% nog eens te halveren naar 1% per jaar."

Minder, minder, minder. Dat is de visie van de Vlaamse regering op het Groeipakket.

“Het Groeipakket blijkt de favoriete besparingspost van deze Vlaamse regering”, gaat Hannes verder. “In plaats van extra budget te geven aan zij die het écht nodig hebben. Minder, minder, minder. Dat is de visie van de Vlaamse regering op het Groeipakket. Of zoals de Gezinsbond het zegt: het Groeipakket wordt een 'krimppakket'. Want uit cijfers van de Gezinsbond blijkt dat de Vlaamse regering 208 euro per kind per jaar bespaart.

Elk kind verdient een eerlijke start. En de beste manier om armoede te bestrijden en kinderen betere kansen te geven, is het verhogen van het gezinsinkomen. Het groeipakket zou daarin het verschil kunnen maken. Want kinderen zijn het slachtoffer van deze besparingen. Zij moeten naar school in oude kleren, met een lege brooddoos of missen de klasuitstap”, zegt Hannes. 

Het is geen schande om terug te komen op foute beslissingen. Dat is goed bestuur.

“Het is geen schande om terug te komen op foute beslissingen. Zeker niet als de context veranderd is. Dat is goed bestuur. Het Groeipakket stijgt niet mee met de kost van ons leven. Het is aan de Vlaamse regering om die besparing terug te draaien en de index opnieuw toe te passen op het Groeipakket. 

Tijdens de coronacrisis werd er heel snel geld vrijgemaakt om de bedrijven te redden. Dat was absoluut terecht. Nu onze gezinnen in de problemen zitten, lukt dat niet. ‘We bekijken het in september tijdens de begrotingsbesprekingen’ is het antwoord. Ik vind dat hallucinant. Als het leven duurder wordt, moet ook het kindergeld omhoog”, sluit Hannes af


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant