Nieuws

Hannelore: “Maak werk van de maximumfactuur in het secundair onderwijs”

Ronny Wolfcarius

Friday 26

August 2022 14:00

Een nieuw schooljaar brengt voor ouders heel wat stress met zich mee door alle extra kosten. Hannelore Goeman: “Met een maximumfactuur garanderen we dat het secundair onderwijs betaalbaar blijft voor iedereen.” 

Ouders betalen de prijs

In de eerste graad van het secundair onderwijs loopt het kostenplaatje al snel op tot 1207,35 euro, volgens Steunpunt Onderwijsonderzoek (SONO). Bizar, want onderwijs in Vlaanderen moet volgens de grondwet gratis zijn. 

De coronacrisis vergrootte ook die ongelijkheid. Hannelore: “Heel wat kinderen hadden niet het juiste materiaal om thuis les te volgen, denk maar aan een laptop. Zij vielen snel uit de boot met het online afstandsonderwijs.” Ook de aankoop van lesmateriaal, zoals leerboeken, neemt steeds een grotere hap uit het budget.

Teken hier onze petitie voor het beste onderwijs >

Ons voorstel voor betaalbaar onderwijs

Hannelore: “Onderwijs moet betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. Je studiekeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders.” Daarom blijven we met Vooruit strijden voor deze drie zaken:

1. Essentiële materialen gratis voor iedereen

Het Vlaams Parlement stelde een lijst op van essentiële materialen die nodig zijn om in het basisonderwijs de eindtermen te behalen. Dat materiaal krijgt iedere leerling van de school en mag mee naar huis als dat nodig is. Een laptop hoort daar zeker bij en is de laatste jaren onmisbaar. Vooral sinds de shift naar het digitale onderwijs.

Hannelore: “Voorzie ook een lijst van essentiële materialen voor het secundair onderwijs, zoals een laptop. Op die manier krijgen alle leerlingen gelijke kansen.”

2. Ook in het secundair onderwijs een maximumfactuur

Het basisonderwijs kent al enkele jaren de maximumfactuur. Die werd ingevoerd door Frank Vandenbroucke, toen minister van Onderwijs. Hiermee wordt het maximumbedrag dat een school mag doorrekenen aan ouders vastgelegd. Zo mag de school per schooljaar 90 euro aanrekenen voor extra materialen en uitstappen. Een maximumfactuur houdt het onderwijs voor iedereen betaalbaar.

Waarom bestaat de maximumfactuur niet voor het secundair onderwijs? We weten dat het systeem perfect werkt in het basisonderwijs.

Hannelore: “Waarom bestaat de maximumfactuur niet voor het secundair onderwijs? We weten dat het systeem perfect werkt in het basisonderwijs. Toch weigeren andere partijen, waaronder die van minister van onderwijs Ben Weyts, hier werk van te maken.”

Teken hier onze petitie voor het beste onderwijs >

3. Voldoende beleidsondersteuning voor alle scholen

Scholen worden te vaak aan hun lot overgelaten. Daardoor gaan scholen elk op hun eigen manier om met de middelen die ze krijgen voor bepaalde zaken. Een voorbeeld is de aankoop van laptops. De ene secundaire school slaagt er wel in om laptops gratis aan de leerlingen te bezorgen, terwijl de andere secundaire school ouders een gepeperde rekening presenteert. Een duidelijk plan van aanpak vanuit de Vlaamse regering is dus noodzakelijk.

Er mogen geen dure of goedkope scholen bestaan. Je studiekeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders.

Hannelore: “Er mogen geen dure of goedkope scholen bestaan. Een maximumfactuur voor het secundair onderwijs en voldoende beleidsondersteuning brengt daar verandering in.” 

Je studiekeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders. Vooruit blijft strijden voor betaalbaar en toegankelijk onderwijs voor iedereen.

Want kwaliteitsvol onderwijs is voor élk kind de beste garantie op een gelijke kans in het leven.

Samen klinkt onze stem luider.

Teken hier onze petitie voor het beste onderwijs en strijd mee >

 


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.