Nieuws

Hannelore Goeman: “Studeren moet gaan over talenten, niet over centen”

Team Vooruit

Saturday 09

September 2023 09:17

September is voor heel wat ouders een dure maand. Van schoolboeken, peperdure uniformen en moersleutels tot jaarlijks duizenden euro's aan internaatkosten. Eén op drie ouders maakt zich zorgen over de schoolfacturen. Zeker het praktijkonderwijs wordt voor veel gezinnen stilaan onbetaalbaar. En het zijn nu net praktische profielen die we het meeste nodig hebben. Onze Vlaamse fractieleider Hannelore Goeman trekt aan de alarmbel: "Ik hoor ontzettend veel verhalen van ouders die verdrinken in de schoolfacturen. Ons voorstel: voer ook in het secundair onderwijs een maximumfactuur in. Want studeren moet gaan over talenten, niet over centen."

Vooruit strijdt voor betaalbaar onderwijs voor iedereen

Vooruit strijdt voor betaalbaar onderwijs voor iedereen. Een maximumfactuur in het secundair onderwijs kan daarvoor zorgen. Dat houdt in dat scholen een maximumbedrag krijgen dat ze mogen doorrekenen aan gezinnen. Zo blijft onderwijs betaalbaar voor iedereen.

Je studiekeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders. Elk kind moet de kans krijgen zijn of haar talenten te ontwikkelen. Of je nu goed bent met je handen of met je hoofd.

“Er zijn ontzettend veel openstaande vacatures voor praktische beroepen. We hebben onze toekomstige automechaniekers, slagers, lassers en hotelpersoneel hard nodig, maar de  opleidingen zijn té duur", stelt  Hannelore Goeman. “Je studiekeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders. Elk kind moet de kans krijgen zijn of haar talenten te ontwikkelen of je nu goed bent met je handen of met je hoofd.”

Annelies: "Per jaar betalen we minstens 7000 euro aan schoolkosten"

Annelies en haar man hebben vier kinderen. Drie van haar kinderen zitten in het secundair onderwijs, één in het hoger onderwijs. Zij en haar man hebben een normaal inkomen. Toch is het ook voor hen moeilijk om de schoolfactuur te betalen.

Onze vier kinderen in september nog maar laten starten op school kost al zo'n 4000 euro. Schooluitstappen zijn daar nog niet bijgerekend.

"Onze vier kinderen in september nog maar laten starten op school kost al zo'n 4000 euro", vertelt Annelies. "Schooluitstappen zijn daar nog niet bijgerekend. Daarnaast zit één van onze kinderen op de hotelschool. Met internaat, want pendelen is onmogelijk. Het prijskaartje? Zo'n 3240 euro per jaar. Per jaar betalen we dus al minstens 7000 euro aan schoolkosten. Een groot bedrag om zomaar even op te hoesten in september. Daarom gaan we tijdens de vakanties niet ver op reis en pakt mijn man er extra jobs bij."

Lode: "Om het schooljaar te starten betaal je al zeker 1500 euro"

Ook Lode, leerkracht in een hotelschool, merkt dat de schoolfacturen onbetaalbaar worden. “In het derde jaar moeten leerlingen enorm veel aankopen. Verschillende uniformen, computersoftware, uitstappen,… Om het schooljaar te starten betaal je al zeker 1500 euro.”

In het derde jaar moeten leerlingen enorm veel aankopen. Verschillende uniformen, computersoftware, uitstappen,… Om het schooljaar te starten betaal je al zeker 1500 euro.

De school zelf doet al inspanningen door betalingen te spreiden, tweedehandskleding te voorzien en het huren van materiaal mogelijk te maken. Maar elk jaar heeft Lode contact met ouders en zelfs leerlingen die hem vertellen hoe moeilijk het is om al de rekeningen betaald te krijgen.

Voor ons is het duidelijk: dringend tijd om ook in het secundair onderwijs een maximumfactuur in te voeren. Zo geven we alle jongeren een gelijke kans op een mooie toekomst. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant