Nieuws

LOKAAL: Halle verhoogt strijd tegen zwerfvuil

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Wednesday 09

March 2022 20:09

Papier, peuken of blikjes op de grond gooien, maar ook hondenpoep laten liggen in Halle wordt een groter risico. De stad doet voortaan beroep op handhavers van OVAM, die op alle uren van de dag ingezet kunnen worden. 

“De handhavers van OVAM zullen niet enkel overdag tijdens de week ingezet kunnen worden”, legt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) uit. “We zullen op hen beroep kunnen doen in het weekend en ook ’s avonds. Wanneer er evenementen zijn, kunnen we hen ook vragen om te controleren. Zo verhogen we de pakkans want het grote probleem met zwerfvuil is dat je de overtreders op heterdaad moet betrappen. We krijgen vaak klachten van inwoners over baasjes die geen hondenpoepzakjes bij hebben en de uitwerpselen gewoon op straat laten liggen. Daar moeten we dus gerichter op kunnen werken.”

Afvalstoffenmaatschappij OVAM zal een dertigtal controleurs te beschikking stellen voor het project. Die handhavers gaan in verschillend steden en gemeenten op pad. Wanneer de stad merkt dat er ergens overlast is of zich een probleem stelt kan men hen meteen inschakelen. “Door die extra hulp hebben we meer controles op zwerfvuil”, weet Snoeck. “Zij kunnen mensen effectief aanspreken met de vraag of ze hondenpoepzakjes bij hebben. Wie in overtreding is, kan van hen een GAS-boete krijgen. Onze eigen ambtenaren zullen die boetes verwerken.”

De stad Halle weet intussen natuurlijk al waar het meeste zwerfvuil rondslingert. “We gaan voor de hotspots zoals het Stationsplein, het skatepark aan De Bres en het Oudstrijdersplein”, legt Snoeck uit. “Een concreet voorbeeld is het skatepark. We hebben daar een maand lang een camera geplaatst en het was ronduit indrukwekkend om te zien hoe veel afval daar achtergelaten werd. Daar zijn beelden van, maar het is niet eenvoudig om die overtreders op basis van de beelden te identificeren. Maar we kunnen er dan wel gericht handhavers naartoe sturen om hen net op het moment dat er het meeste zwerfvuil achtergelaten wordt, te laten controleren. Aan De Bres is dat bijvoorbeeld op vrijdagavond.”

En ook in de deelgemeenten zullen de handhavers opduiken. “In Lembeek hebben we met onze mensen al een actie georganiseerd waarbij buren van een petanquebaan klaagden omdat iemand altijd zijn hond uitliet op die baan. De persoon in kwestie is betrapt, kreeg een GAS-boete en zal moeten opdraaien voor de opruimkosten. Het is een werk van lange adem maar we vinden het belangrijk om er op in te zetten, want voor veel inwoners blijft het een bron van ergernis.

Er zijn twee gemeenschapswachten waarvan momenteel één het statuut heeft van vaststellend ambtenaar. Dat betekent dat die persoon boetes kan uitschrijven. Er zijn ook anderen met dat statuut maar die zijn veel minder op het terrein aanwezig. De tweede gemeenschapswacht krijgt binnenkort zijn opleiding. Daar komen dus nog twee ambtenaren van OVAM bij. En de politie kan natuurlijk ook optreden.

 

Bron: HLN


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant