Nieuws

LOKAAL: Halle: Samen tegen homofobie

Team Vooruit

Tuesday 18

May 2021 10:02

Op de Beestenmarkt kreeg  de 'kleine Vaantjesboer een nieuw kostuumpje.  Een pak volledig in regenboogkleuren.  Daaree wordt een statement gegeven tegen geweld tegen homo's en lesbiennes.  Ook in Halle moet en mag iedereen zichzelf zijn.  Het beeldje werd ingehuldigd in bijzijn van 'Hallemaal Gelijk', een groepering die Halse LGBTQI+'ers verenigd.

 

'We steunen Hallemaal Gelijk en het stadsbestuur hangt niet één dag, maar wel tien dagen lang de regenboogvlag uit aan het stadhuis. Burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) zette nog eens in de verf wat het regenboogkostuumpje voor het volkse standbeeld betekende. “De Hallenaren dragen dit kleine standbeeldje in hun hart”, zegt Snoeck. “Het beeldje, een gezet en volks kereltje, met zijn slappe hoed en op zijn pantoffels of zoals ze in Halle zeggen ‘op zen slasje’ symboliseert hij immers de open, goedlachse, wat schalkse volksaard van de echte Hallenaar. Onze kleine Vaantjesboer heeft reeds heel wat kostuumpjes gekregen. Van pompier tot Rood Kruis-medewerker, van carnavalist tot pater conventueel, van radioreporter tot beenhouwer, kerstman, voetballer en nog tientallen andere identiteiten. Nu maakt hij een statement. Hij trekt immers een regenboogkostuum aan en daarmee verklaart hij zich solidair met de LGBTQI+-gemeenschap.”

“Vanuit het stadsbestuur willen wij graag deze acties ondersteunen en elke vorm van discriminatie verwerpen. Het blijft noodzakelijk en belangrijk om dit te blijven doen", aldus Snoeck. “We mogen niet vergeten dat in 70 landen homoseksualiteit vandaag nog steeds strafbaar is en in elf landen volgt mogelijks zelfs de doodstraf. Maar ook in eigen land zijn LGBTI’ers dikwijls nog het slachtoffer van geweldplegingen als gevolg van homofobie of transfobie. We hijsen daarom de regenboogvlag, zowel aan het stadhuis als aan het Sociaal Huis. In 2019 legden we ook al een regenboogzebrapad aan de ingang van de Basiliekstraat aan. We bekijken de mogelijkheid om in de nabije toekomst een tweede regenboogzebrapad aan te leggen.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant