Nieuws

LOKAAL: Sluikstorter betrapt die tonnen bouwafval dumpt in Buizingen: “Dader riskeert celstraf”

Team Vooruit

Wednesday 31

March 2021 08:24

Een man die wellicht al maanden bouwafval dumpt in Halle is betrapt door de politie dankzij de inzet van de mobiele camera’s. Op de locatie waar hij betrapt werd moest de voorbije maanden liefst dertig ton bouwafval geruimd worden.

“De afgelopen maanden was er een opmerkelijke stijging van het aantal meldingen over grote achtergelaten puinhopen van afval uit de bouwsector”, legt schepen van Afval Johan Servé (Vooruit) uit. “Vooral afgelegen plaatsen worden hierdoor geteisterd. Het gebrek aan sociale controle en de moeilijkheid om daders op heterdaad te betrappen vraagt een aparte aanpak. Maar doordat medewerkers van het team Openbaar Groen en Afval, de dienst Veiligheid en de politie Zennevallei constant informatie uitwisselen, lopen sluikstorters wel sneller in het vizier en worden ze vaker geklist. Deze intensieve samenwerking levert dus ook zijn vruchten op.”


De verplaatsbare camera’s die eerder al aangekocht werden stonden de voorbije tijd opgesteld aan de Simmebeekweg in Buizingen. “De afgelopen maanden werd hier namelijk meer dan 30 ton bouwafval gesluikstort”, aldus Servé. “Op basis van de camerabeelden en met de hulp van de wijkinspecteurs kon de politie intussen een dader identificeren. Momenteel wordt nog onderzocht of er een verband bestaat met eerdere gevallen van sluikstorten op dezelfde plaats. Naast een boete en de rekening voor de opruimingswerken, hangt de dader mogelijk ook een gevangenisstraf boven het hoofd.”


Oorlog tegen sluikstorters


Halle verklaarde vorig jaar de oorlog aan sluikstorters en kondigde zwaardere straffen aan voor wie betrapt werd. “De aanpak van zwerfvuil blijft hoog staan op de prioriteitenlijst”, aldus Servé nog. “Uit bevragingen van inwoners blijkt afval in de top 3 van ergernissen te staan. Extra patrouilles pakken naast zwerfafval daarom ook ander vuil aan zoals sigarettenpeuken en hondenpoep. Zowel met boetes als er een overtreding wordt vastgesteld, maar ook met beloningen. Zo krijgen hondenbaasjes gratis hondenpoepzakjes van stadsmedewerkers wanneer zij de baasjes zien opruimen wat opgeruimd hoort te worden en zo het goede voorbeeld geven.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant