Nieuws

LOKAAL: Groot enthousiasme voor onze 'Smakelijke Scholen’

Team Vooruit

Monday 07

June 2021 14:45

Voor het eerst sinds de start van de proefprojecten ging onze schepen van onderwijs en jeugd op bezoek bij een ‘Smakelijke School’. Voorafgaand ging ze ook langs bij MetSense, één van de leveranciers van de schoolmaaltijden. Jinnih was erbij tijdens de lunch op basisschool Mikado: “Het is en blijft de bedoeling om alle Antwerpse kinderen in de basisscholen op termijn een ontbijt, tussendoortjes of een lunch aan te bieden.”

 

 

De stad startte op 16 november officieel met een eerste reeks proefprojecten voor schoolmaaltijden. Negen Antwerpse proefscholen werden daarbij omgedoopt tot ‘Smakelijke School’ en krijgen elk een aanbod op maat. Basisschool Mikado in de Borgerhoutsestraat is één van die scholen. De kinderen krijgen er op maandag een ontbijt, op dinsdag en vrijdag soep en op donderdagmiddag een lunch met boterhammen.

Lege brooddozen aanpakken en gezondheidswinsten voor elk kind

Jinnih houdt een goed gevoel over aan het bezoek en het sterkt haar overtuiging om er mee door te gaan. “Met de schoolmaaltijden biedt de stad niet alleen een antwoord op de problematiek rond lege brooddozen, maar zorgt ze er ook voor dat alle kinderen gezond kunnen eten op school. De schoolmaaltijden leveren zowel op korte als lange termijn gezondheidswinsten op, zoals een gezonder gebit, het vermijden van overgewicht en het opbouwen van een hogere weerstand. Dat is uiteraard ook mooi meegenomen voor bijvoorbeeld tweeverdienende gezinnen die misschien niet altijd de tijd hebben om gezonde maaltijden op tafel te toveren. Ik zou hier als mama ook op intekenen.”

En het voornaamste argument is misschien wel het enthousiasme van die kinderen. Dat bleek al uit een eerdere tussentijdse evaluatie en een digitaal bezoek, maar nu kon Jinnih het met haar eigen ogen zien. “Ouders vragen aan de directeurs het recept voor de soep en kinderen juichen op het moment dat de karren met eten worden binnengereden,” zegt Jinnih, “Daar doen we het uiteraard voor.”

Voor de proefprojecten ontvangt elke school een subsidie per kind, waarmee een pakket voedzame maaltijden wordt samengesteld met een partner naar keuze. Volgend schooljaar worden er nieuwe proefprojecten opgezet in andere scholen waarbij ook bijvoorbeeld warme maaltijden worden getest. Het is de bedoeling om het project op termijn uit te rollen over de hele stad. Vooruit Antwerpen heeft daar 40 miljoen euro voor binnengehaald. Op die manier wil Antwerpen maaltijden aanbieden voor alle basisschoolkinderen in de stad.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant