Nieuws

LOKAAL: Gratis tandcontrole voor 125 kinderen in Muide-Meulestede

Vooruit Lokaal

Tuesday 25

October 2022 14:17

Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, heeft er voor gezorgd dat kinderen uit de wijk Muide-Meulestede voor het eerst gratis hun tanden laten nakijken in hun eigen wijk.

“Een preventief bezoek aan de tandarts kan veel onheil voorkomen. Bovendien zijn het leermomenten voor kinderen én ouders. Want: je tanden goed verzorgen, dat is al vanaf jonge leeftijd zeer belangrijk. De Stad Gent organiseert al langer gratis tandcontroles voor kinderen in consultatiebureaus van Kind en Gezin, maar de wijk Muide-Meulestede heeft geen consultatiebureau. De wijk scoort ook minder goed qua preventieve mondzorg en er is geen tandarts gevestigd. Daarom zullen vanaf nu vrijwillige tandartsen, op drie locaties in de wijk, in drie dagen tijd, de tanden van zo'n 125 kinderen tussen 2 en 12 jaar controleren.”

De Stad Gent organiseert de gratis ‘screenings’ om de financiële en sociale drempels te verlagen, samen met vzw TOPunt Gent, wijkgezondheidscentrum 't Vlot, basisschool Victor Carpentier en Freinetschool De Loods. Normaal is zo'n controle voor kinderen tussen 2 en 4 jaar, maar voor deze actie werd gekozen om die leeftijd op te trekken naar 12 jaar.

De tandartsen geven advies over tanden poetsen, voeding en een tandartsbezoek. Alle kinderen krijgen ook een ‘poetspakket’ mee. De maatschappelijk werker van het wijkgezondheidscentrum of de brugfiguren van de twee buurtscholen helpen de ouders bij het maken van een afspraak bij een tandarts. “Zo is een goede opvolging verzekerd.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant