Nieuws

LOKAAL: Gratis screening op hart- en vaatziekten voor de Gentenaars

Vooruit Gent

Wednesday 14

June 2023 12:50

Op woensdag 14 juni 2023 kon elke Gentenaar gratis en zonder afspraak zich laten ‘screenen’ (onderzoeken, zeg maar) op hart- en vaatziekten in lokaal dienstencentrum De Knoop in de Hundelgemsesteenweg in Ledeberg. Tijdens zo’n screening (die een kwartiertje duurt) werden onder andere de bloeddruk, het bloedsuikergehalte en de cholesterol gemeten. Bij verhoogd risico wordt een advies tot doorverwijzing gegeven.

“Met deze gratis screening willen we vooral ook meer kwetsbare Gentenaars bereiken omdat zij vaak nog moeilijker de weg naar de huisarts vinden, zeker als het gaat over preventieve gezondheidszorg”, zegt Rudy Coddens, schepen van Gezondheid en Zorg. Ook Rik Van Hoof, de voorzitter van de Belgische Cardiologische Liga, was de ganse dag aanwezig.

“Als Stad Gent zetten we hier mee onze schouders onder omdat preventie cruciaal is”, vult Rudy aan. “Meer dan 20% van de overlijdens in België is te wijten aan hart- en vaatziekten. Al vanaf de leeftijd van 40 jaar kan een preventieve hartscreening nuttig zijn. Ook de zogenaamde ‘Body Mass Index’ (de verhouding tussen lichaamslengte en -gewicht) wordt gemeten. En men bevraagt ook de familiale medische geschiedenis, en of men rookt en/of genoeg beweegt. Als de mensen zelf vragen hebben, kunnen die meteen in gesprek gaan met een cardioloog ter plaatse.”

Rudy liet zich trouwens ook zelf screenen… en blijkt zo gezond als een vis.

Geïnteresseerden die er niet konden bij zijn op 14 juni kunnen altijd online een zelftest doen op https://www.gezondheidskompas.be/. Via een online vragenlijst wordt een inschatting gemaakt van een bepaald gezondheidsrisico. Met dat resultaat kan men dan langsgaan bij de eigen huisarts.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant