Nieuws

LOKAAL: Gezonde schoolmaaltijd voor 22.000 Antwerpse kinderen

Vooruit Antwerpen

Thursday 01

December 2022 12:34

Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “Ik ben zeer blij en dankbaar dat 96 scholen zich vandaag achter ons Smakelijke Schoolproject scharen. Het enthousiasme van de eerste deelnemende scholen lijkt zich, zoals we hoopten, als een olievlek te verspreiden. We willen op termijn alle 240 basisscholen in onze stad overtuigen om zich in te schrijven zodat élk kind kan eten op school. Betaalbaar en gezond eten past ook helemaal binnen het gezondheidsbeleid dat we met onze scholen voor ogen hebben.”

Begin dit schooljaar startten 72 basisscholen met het project ‘Smakelijke School’. Sinds september bieden deze scholen al hun leerlingen gezonde voeding aan op school. In augustus en september kwamen daar nog 24 scholen bij, zodat er vanaf januari 2023 in totaal 96 Antwerpse basisscholen, goed voor 22 031 leerlingen, gezonde voeding zullen aanbieden. Met dit project ‘Smakelijke School’ zet stad Antwerpen in op het welzijn en de gezondheid van alle kinderen, wat dan weer zorgt voor betere leerprestaties.

Stad Antwerpen wil met het netoverschrijdend project ‘Smakelijke School’ zoveel mogelijk Antwerpse kleuter- en lagere scholen overtuigen om voedzame en gezonde schoolmaaltijden aan te bieden.

Scholen krijgen daarvoor financiële ondersteuning vanuit de stad met een toelage van gemiddeld 1 euro per kind per dag. Daarmee kunnen basisscholen hun leerlingen een voedzaam ontbijt, soep, een gezonde lunch of een gezond tussendoortje geven. Tegelijk wil de stad scholen ook zo veel mogelijk ontlasten door hen de mogelijkheid te geven om samen te werken met bedrijven uit de sociale economie om maaltijden bijvoorbeeld ook op te dienen aan de kinderen. Daarnaast is er ook begeleiding bij het opstellen van de toelageaanvraag. Zo biedt stad Antwerpen ook een overzicht van mogelijke leveranciers waaruit scholen kunnen kiezen.

96 Smakelijke scholen

Na een eerste inschrijvingsronde in februari en maart 2022 startten 72 scholen in september met het aanbieden van gezonde voeding. Tussen 15 augustus en 30 september kwamen daar in een tweede ronde nog eens 24 scholen bij. In totaal telt de stad nu 96 Smakelijke Scholen, goed voor maar liefst 22 031 leerlingen. Ook in 2023 zal het project ‘Smakelijke School’ doorlopen en zullen er weer twee periodes zijn waarin de toelage kan worden aangevraagd.

Bezoek Via Louiza

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels ging donderdag op bezoek bij Smakelijke School ‘Via Louiza’.

Eddy Palmers, directeur stedelijke basisschool Via Louiza: “Onze leerlingen krijgen maandag en donderdag verse soep en op de andere dagen fruit of groenten. We geven ook gezonde tussendoortjes zoals noten en studentenhaver. Het extra werk en de organisatie loont. We kregen al veel positieve reacties van ouders.”

Gezonde voeding, ook op school, zorgt voor gezondheidswinsten op korte en lange termijn en een positief effect op het welzijn en de leerprestaties van kinderen.

Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “Een kind kan maar leren als het ook gezond en voldoende eet. Daarom riepen we Smakelijke School in het leven, waarvoor we begin deze legislatuur 40 miljoen euro vrijmaakten. Elke school vult het aanbod in naar de noden die ze zien bij hun leerlingen. Sommige scholen kiezen voor ontbijt, anderen gaan dan weer voor soep en nog anderen combineren verschillende opties. Daarmee biedt het niet alleen een antwoord op de lege brooddozenproblematiek, maar leren kinderen zo ook op lange termijn goede eetgewoonten aan.”

Meer info is te vinden op https://magazine.antwerpen.be/smakelijke-school-voor-ouders/home. ​


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant