Nieuws

LOKAAL: Geven we de sleutels van ons station in Tienen zomaar uit handen?

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Saturday 19

August 2023 13:41

Het treinstation in Tienen takelt steeds verder af. Onkruid blijft her en der opduiken en het gebouw raakt in een steeds slechtere staat. Zonde want deze plek blijft één van de toegangspoorten van onze stad en een knooppunt voor vele reizigers in onze regio.

Het gebouw werd onvoldoende onderhouden, de kosten liepen op en het stadsbestuur stond erbij en keer ernaar. Ook nu de NMBS een externe partner zoekt en de sleutels van dit gebouw aan anderen wil laten.

Onkruid, onveiligheid of vallende vensters keer op keer waren het duidelijke signalen die wij vanuit Vooruit aan hebben gegrepen om de burgemeester en haar ploeg wakker te schudden. We gaven meerdere keren aan dat er dringend nood was aan verandering, dat de druk in het dossier moest aangehouden worden en dat de NMBS aan zijn beloftes moest worden herinnerd. Maar overleg tussen het stadsbestuur en de NMBS was er amper en een nauwgezette opvolging van ontwerp, aanvraag van vergunning en uitvoering is er duidelijk niet.

 En zo kruipt NMBS geruisloos onder al zijn verantwoordelijkheden uit. Het laat alles eerst verkommeren en wilt nu een externe partner voor een prikje dit historische plekje laten overnemen. Dat met het excuus dat men tegenwoordig een andere invulling geeft aan stationsgebouwen, des te meer omdat slechts 12% van de reizigers nog via het loket zou passeren. Minder zelfredzame burgers, toeristen of reizigers die door de vele vertragingen radeloos zijn, verliezen zo een belangrijk aanspreekpunt.

 De andere invulling van het gebouw zou in nauw overleg met de stad gebeuren, geeft NMBS mee.

“Maar de problemen van de afgelopen jaren rond onkruid, parking of veiligheid leren ons dat de manier waarop er nu wordt samengewerkt tussen het stadsbestuur en de spoorwegmaatschappij weinig goeds belooft” geeft Nele Daenen aan.

De duizendenden reizigers in en rond Tienen verdienen meer. Die pendelaars verdienen een goed onderhouden stationsgebouw dat als visitekaartje van de stad kan dienen met een minimum aan dienstverlening voor iedereen die dit nodig heeft.

 

Ook op de gemeenteraad van juni vroeg Nele DAENEN al waarom het stadsbestuur amper aan tafel ging zitten met het gemeentebestuur: 

https://www.youtube.com/watch?v=T8eyNHMo1LI 

En de voorbije week was ook VTM Nieuws in Tienen omdat het station in steeds slechtere staat is.


Ga naar Kjell Coel
Over de Auteur

Kjell Coel

Voorzitter Vooruit Tienen / Conversation Manager

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant