Nieuws

LOKAAL: Getuige van discriminatie? Stad Antwerpen roept inwoners (nog eens) op om te reageren

Vooruit Antwerpen

Thursday 07

April 2022 18:13

De stad Antwerpen roept al haar inwoners op om te reageren als ze getuige zijn van discriminatie, in de tweede campagne van Allemaal Antwerpenaar. Er is een podcast gemaakt met verhalen van Antwerpenaren die vertellen over wat ze hebben meegemaakt, en hoe ze zijn geholpen door andere mensen. Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar stelt het project graag aan u voor.

In de campagne vertellen Antwerpenaren over hun ervaringen en de hulp die zij van anderen kregen, wanneer ze te maken kregen met discriminatie of racisme.  In totaal zijn er veertien verhalen, waarvan er negen online staan uitgeschreven. 

De stad maakte ook een podcast van vijf afleveringen. Daarin is onder andere het verhaal van Jonas te horen. Hij is transman en woont in Deurne. Hij vertelt over het moment waarop hij in aanraking kwam met discriminatie, toen hij met zijn vader de hond uitliet. Gelukkig kon zijn papa tussenkomen, en daarvoor wil Jonas hem graag bedanken. "Voor mij is dit belangrijk omdat ik zelf heb ervaren hoe het is om er alleen voor te staan. Met deze podcast wil ik daarom anderen inspireren, en vooral ook helpen. En ik hoop dat ook anderen opkomen voor iemand."

Mensen mogen wat vaker hun mond opentrekken

Hanna, één van de ambassadeurs van de campagne

Hanna is moeder van drie kinderen, en heeft een beperking. "Ik word vaak aangestaard omdat ik geen armen heb, en dat geeft mij een slecht gevoel", vertelt ze. "Ook de zoektocht naar werk was niet evident. Mensen hebben snel een oordeel klaar." Hanna staat zo zelfstandig mogelijk in het leven. Soms heeft ze hulp nodig, maar die is er niet altijd. "Het gebeurt wel, maar mensen mogen wat vaker hun mond opentrekken." 

Acteur en theatermaker Stefaan Degand praat de verschillende podcast- afleveringen aan elkaar. Stefaan is zelf ook al getuige geweest. Hij wil dan ook graag andere mensen inspireren om actie te ondernemen in zo’n situaties.

Vanaf volgende week, op Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie,  zal er in het Centraal Station een installatie staan met kaartjes waarin verschillende Antwerpenaren de omstaanders bedanken die voor hen zijn opgekomen.  

De podcast en nog meer persoonlijke verhalen zijn te beluisteren op allemaalantwerpenaar.be. Daar staan ook tips over hoe je veilig kan ingrijpen wanneer je getuige bent van discriminatie, racisme en intimidatie.


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant