Nieuws

LOKAAL: Gespreksavond "Het verzet en gevaar opkomst extreem rechts"

‘Jo Schelstraete

Bestuurslid Vooruit Gent, secretaris en secretaris Vooruit Gent-Oost

Friday 15

March 2024 09:34

Vooruit Gent-Oost organiseerde woensdag in een overvol volkshuis De Roos, met getuigenissen van onze Gent-Oost-militante Liliane Moerman en magistraat op rust Henri Heimans, een straffe en zeer interessante avond over de vervolging van verzetsstijders in de tweede wereldoorlog.

De pakkende getuigenis van Henri is neergeschreven in een boek, het KZ-syndroom. Violiste Ann Vancoillie en Pieter Dhoore brachten een beklijvend optreden met Solveig’s lied van Edvard Grieg.

In een daaropvolgend panelgesprek werd stilgestaan en vooruit geblikt op het gevaar van de opkomst van extreem-rechts. Twee academici, professor Bruno De Wever en professor Dirk Verhofstadt, gaven daarin hun academische kijk.

Militante en geschiedkundige Elyse De Laet (samenvatting van haar masterscriptie), en onze voorzitter en gemeenteraardslid Sven Taeldeman, leidden de avond in goede banen.

Elyse stond stil bij het belang van geschiedenis in het onderwijs. Sven ging in op de vraag wat we er als politici aan gaan doen? “In dialoog gaan met de mensen en ernaar luisteren, zeggen we gaan doen, en doen wat we zeggen. Zoals we met Vooruit in Gent en in de federale regering doen, door keihard werk te maken van de strijd tegen een groeiende economische ongelijkheid, nieuwe sociale netwerken in wijken maximaal kansen te geven, en onze geschiedenis de juiste plaats te geven in onze stad en in ons onderwijs.”

 

 

 


Ga naar ‘Jo Schelstraete
Over de Auteur

‘Jo Schelstraete

Bestuurslid Vooruit Gent, secretaris en secretaris Vooruit Gent-Oost

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant