Nieuws

LOKAAL: Gentse Feesten krijgen label ‘Toegankelijk event’: ‘Erkenning van jarenlange inspanningen’

Vooruit Lokaal

Wednesday 13

July 2022 16:59

Na het Lichtfestival krijgen nu ook de Gentse Feesten voor het eerst het label ‘Toegankelijk event’ van Inter Vlaanderen (het expertisecentrum in toegankelijkheid). Daar is Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, behoorlijk trots op.

“De Feesten zijn zo veel mogelijk rolstoeltoegankelijk, er is toegankelijk sanitair, ringgeleiding voor slechthorenden, een infopunt voor personen met een handicap, er zijn Inter-vrijwilligers aanwezig, enzovoort. Op verschillende domeinen wordt intensief samengewerkt tussen de toegankelijkheidsambtenaren, verschillende stadsdiensten, pleinorganisatoren, Inter en TrivVelo. Zowel tijdens als voor de Gentse Feesten worden de pleinen, samen met ervaringsdeskundigen, gescreend op toegankelijkheid. Zo bouwen we elk jaar verder op: van een tijdelijke toegankelijke tramhalte in de Burgstraat, over een helling naar de pontons op Polé Polé (4 jaar geleden), een verlaagde toog op elk plein (3 jaar geleden) én elk jaar 10 activiteiten die extra toegankelijk worden gemaakt. Dat we nu dit Inter-label krijgen is een mooie erkenning van onze jarenlange inspanningen.”

Gent moet een stad zijn waar iedereen méé kan, waar iedereen van alles kan genieten wat de stad te bieden heeft. Dat geldt bij uitstek voor onze Gentse Feesten. “Ons motto is ‘Iedereen anders, allemaal Gent’. Respect voor de andere is ’t belangrijkste dat er is. Als we er voor zorgen dat iederéén kan meedoen - ook in de 355 dagen búiten de Gentse Feesten uiteraard - dan tonen we op die manier echt respect voor mensen met een beperking.”

Samenwerking is cruciaal

Daar doet de Stad als lokale overheid veel voor, door straten en pleinen zo goed mogelijk aan te passen, door er mee voor te helpen zorgen dat cafés en restaurants toegankelijk zijn, op het vlak van communicatie ook. “Het gaat vaak ook om kleine maar belangrijke dingen, zoals er voor zorgen dat de paden in onze parken perfect berijdbaar zijn met een rolstoel. Allemaal dingen die in ons ‘Actieplan Toegankelijkheid’ zitten. We hebben ondertussen twee toegankelijkheidsambtenaren in dienst en iemand die acties rond cultuur, communicatie en personeelsbeleid opzet. We werken ook samen met de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap, en met ervaringsdeskundigen die ons adviseren.”

Maar zo’n advies is natuurlijk maar een advies… Je moet ook mensen en organisaties hebben die het willen doén. “Gelukkig zijn er in Gent heel veel mensen en organisaties die, dag in dag uit, met ons meewerken om onze wijken en de stad nog beter te maken – ook op het vlak van toegankelijkheid… Dat bewijzen we dubbel en dik tijdens de Gentse Feesten. Tijd om er in te vliegen!”

 

Alle info – onder andere het overzicht van de 10 extra toegankelijke activiteiten - staat op www.gentsefeesten.be/toegankelijkheid


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant