Nieuws

LOKAAL: GENT - Wijkatelier De Serre gestart in Nieuw Gent: ‘Vooral investeren in mensen’

Team Vooruit

Monday 04

October 2021 17:05

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, heeft op woensdag 29 september 2021 het wijkatelier ‘De Serre’ in het gebouw voormalige Parochiale Kring aan het Rerum Novarumplein in Nieuw Gent mee opgestart. Ze was bijzonder onder de indruk van wat de vrijwilligers al hebben gerealiseerd. “Een open en toegankelijke plek, met veel licht, en een plantenkas in de tuin. Maar het zit hem vooral ook in hoé dat wordt gerealiseerd. Chauffages die er zo goed als nieuw uitzien omdat één van de helpers carrossier is. De serre gebouwd door één van de buurtbewoners met allemaal recup-materiaal. De ramen uit de oude woontoren Saturnus hergebruikt als tussenwand in De Serre… Dan denk ik: wauw, good thinking. Zo veel mogelijk materieel en gerief creatief hergebruiken: red de planeet, begin in je eigen tuin. Schoon.”

Groeiplek voor talent van bewoners

Het wijkatelier is onderdeel van het grote plan ‘Nieuw Gent Vernieuwt’, met nieuwe sociale woontorens en appartementen rond het Rerum Novarumplein (dat ook zelf helemaal vernieuwd wordt), en een vernieuwd groot park tussen de gebouwen volgend jaar al.

“Maar dat plan gaat natuurlijk om meer dan alleen stenen en bomen. Ondertussen investeren we vooral ook in mensen. Er waren al de schitterende initiatieven van Campus Atelier, van het wijkhuis Bij Pino en de KAA Gent Foundation, van de Circusplaneet, Poco Loco en de Plantrekkerij… En nu is dus deze nieuwe groeiplek waar men uitgaat van het talent van de bewoners, die er alle kansen krijgen om zich constructief uit te leven. Er is zelfs begeleiding voor de mensen die stappen richting werk willen zetten… Dat maakt het opzet wat mij betreft compleet.”

‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’

Een echte plek van, voor en door de buurt dus. Ook de naam is trouwens helemaal van de buurt. “Er is samen online over gebrainstormd en uiteindelijk kozen de mensen dus voor ‘Wijkatelier De Serre’. Een combinatie van wát het is (een echte werkplaats dus) en waar het moet voor dienen, namelijk: een plek zijn waar allerlei mooie dingen in kunnen groeien - van onderuit, samen met de bewoners. Dat past trouwens geweldig goed bij mijn levensmotto: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’. Zoek naar wat wérkt, in plaats van op het probleem te blijven focussen. Dan komt alles goed.”

Alle info over het project Nieuw Gent Vernieuwt op de website van de Stad Gent


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant