Nieuws

Gent - Sven Taeldeman over onderwijs: “Noodplan maken om vroegtijdig schoolverlaten te vermijden”

Team Vooruit

Tuesday 30

March 2021 20:40

De coronacrisis hakt er bij veel mensen mentaal hard in. Vooral ook onderwijsdirecteurs en leerkrachten hebben het lastig met de steeds veranderende maatregelen en het ‘afstandsonderwijs’. Zondagmiddag 28 maart 2021 hield een 40-tal Gentse schooldirecteurs een protestactie onder de Stadshal op het Emile Braunplein, om het ‘improvisatietheater’ op de scholen aan te klagen.

Onze fractieleider Sven Taeldeman is zeer bezorgd om het welzijn van de onderwijsmensen. “Het moge duidelijk zijn: heel wat schoolpersoneel is ‘op’. Ouders zitten met hun handen in het haar, kinderen en jongeren weten het ook niet goed meer en dreigen af te haken. In het bijzonder in het bijzonder onderwijs, beroepsonderwijs en het Okan-onderwijs (Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen) wordt er veel te weinig rekening gehouden met de specifieke onderwijssituatie. De noodkreet is dus begrijpelijk; er is zoveel uitval dat het onderwijs zelf in het gedrang komt.”

Wanneer krijgen we uw antwoord, minister Weyts?

Sven vroeg daarom aan de schepen van Onderwijs, tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 30 maart, hoe zij aan de slag zal gaan met die noodkreet. “Het personeel voelt zich duidelijk niet gesteund, maar misschien kunnen wij, als stadsbestuur, wel iets aan doen in Gent.”

De schepen beaamde dat schooldirecties en -personeel – én de leerlingen – dat geïmproviseer beu zijn. Ze willen houvast. De ‘corona-onderwijs-draaiboeken’ worden meer en meer losgelaten, zelfs door de hogere overheden zélf. Het Vlaamse ministerie van Onderwijs heeft beloofd de draaiboeken te actualiseren. Daarenboven beloofde de Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ‘een antwoord’ op de vragen van de Gentse schooldirecteurs. “Ik hoop dat die draaiboeken tegen het einde van de Paasvakantie effectief klaar zijn” stelt Sven. “Bovendien: wat is dat nu van minister Weyts? Antwoorden ‘dat er een antwoord komt’, maar wannéér dat komt, dat wist ook onze schepen niet…”

Geen jongeren zonder diploma de arbeidsmarkt op sturen, noodplan nodig voor na paasvakantie

De schepen bevestigde ook dat er effectief schooluitval is en verder in het beroeps- en Okan-onderwijs. Leerlingen haken af waardoor ze zonder diploma de arbeidsmarkt op moeten – en dat is nooit een goeie start. Hoe dan ook beloofde ze dat ze er alles aan zal doen om met de noodkreet aan de slag te gaan.

“Gent zet nu al 279 extra ondersteuners in in ons onderwijs, dat is vier keer meer dan in normale situaties” weet Sven. “Da’s al heel wat, chapeau. Ik vind dat we nu snel een noodplan moeten opmaken om te vermijden dat leerlingen de school verlaten zonder diploma. Dat heb ik ook gezegd aan de schepen, ze beloofde die suggestie ook mee te pakken. Ik ben benieuwd en blijf de evolutie van dichtbij volgen.”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant