Nieuws

LOKAAL: GENT – Sven Taeldeman: ‘Organiseer groepsaankopen voor plaatsbeschrijvingen voor wegenwerken starten’

Vooruit Lokaal

Thursday 13

January 2022 13:44

Sven Taeldeman, onze fractieleider, heeft tijdens de commissie Openbare Werken van 11 januari 2022 voorgesteld om groepsaankopen voor plaatsbeschrijvingen van woningen te organiseren, voorafgaand aan risicovolle riolerings- en wegenwerken in Gent.

“In de wijk rond de Spitaalpoortstraat aan de Dampoortrotonde hebben verschillende bewoners scheuren in hun huizen. Volgens hen is dat door de rioleringswerken in de Serafijn-, Spitaalpoort- en Spijkstraat, maar ze kunnen dat moeilijk bewijzen omdat ze voorafgaandelijk aan de werken geen plaatsbeschrijving hebben laten uitvoeren. De wijk rond de Dampoort is gebouwd op instabielere grond van vroeger moerasgebied. Of de scheuren echt door de werken komen is voer voor discussies met verzekeringsmaatschappijen. Maar ondertussen zítten die mensen daar wel mee in onzekerheid gedurende maanden of meer dan een jaar zelfs. Als er altijd vooraf plaatsbeschrijvingen van álle woningen zouden worden opgemaakt bij werken in risicovolle gronden dan zou je dit soort discussies niet of minder hebben. En vooral: dan hoeven de bewoners zich achteraf geen zorgen te maken over het feit of de verzekering de kosten wel zal vergoeden…”.

Groepsaankoop: sociaal tarief voor mensen met laag inkomen

De schepen van Openbare Werken reageerde terughoudend. Volgens hem is het in de eerste plaats de bedoeling geen schade aan woningen te hebben. Tevens zou het controleren en opvolgen van die plaatsbeschrijvingen zeer veel tijd en geld kosten. Hij stelt dat bewoners best zelf foto’s maken van de toestand vóór de werken, of het advies van hun verzekeraar moeten vragen als ze toch een plaatsbeschrijving willen. Daarna is het dan, in geval van schadedossiers, aan de experten van de verzekeraar en van de aannemer om te onderhandelen.

Dit legt een stevige verantwoordelijkheid, en mogelijks langdurige onzekerheid, bij de bewoners. Bewoners die vaak ook laaggeschoold of anderstalig, of  minder bemiddeld zijn. Sven herhaalt daarom zijn voorstel en beklemtoont de voordelen :
1. Informeer de bewoners bij risicovolle werken veel sterker en breder – desnoods ook in andere talen – , voorafgaandelijk aan de werken, van eventuele risico’s en de mogelijkheid om plaatsbeschrijvingen te laten doen, en
2. Ontwikkel en organiseer een ‘groepsaankoop’ voor dgl. (dure) plaatsbeschrijvingen. Dat wil zeggen: een aanbod waar bewoners op kunnen inschrijven voorafgaand aan de werken. Zo’n groepsaankoop kan zelfs inkomensafhankelijk gemaakt worden, waardoor mensen met lage (vervangings)inkomens tegen een sociaal tarief (of in sommige gevallen zelfs gratis) van het aanbod zouden kunnen gebruikmaken.

"Ik stel dus niét voor dat de Stad zomaar alle plaatsbeschrijvingen zou betalen en controleren. Ik zoek wel naar een pragmatische oplossing om ellenlange discussies achteraf met verzekeringen en experts te vermijden of te vergemakkelijken, en reik hiervoor een instrument aan. Ik ga daar blijven op hameren, en vraag nogmaals aan stad en/of Farys om dit instrument ten gronde te willen onderzoeken.

We moeten zo veel mogelijk voorkomen dat mensen in de problemen komen doordat uiteindelijk niémand hun kosten zou willen vergoeden. Op die manier zou je vooraf al heel wat mogelijke kopzorgen kunnen wegnemen bij veel Gentenaars. Dus, betaalbaar, minder of geen kopzorgen, voorafgaandelijk transparant verwachtingen duidelijk makend, volgens een gedragen en gecertifieerde methodiek, op een voor stad of Farys pragmatische wijze organiseerbaar.” Dat stelt Sven voor.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant