Nieuws

LOKAAL: GENT – Sven Taeldeman: ‘Minder mobiele mensen moeten dicht bij huis kunnen parkeren tijdens wegenwerken’

Vooruit Lokaal

Tuesday 25

January 2022 14:26

Sven Taeldeman, onze fractieleider, mobiliteitsexpert en (vanzelfsprekend) socialist pur sang maakt zich zorgen om de parkeerproblemen van minder mobiele mensen tijdens langdurige riolerings- en wegenwerken in de buurt. “Dan zijn ook de parkeerplaatsen voor houders van een ‘parkeerkaart voor personen met een handicap’ soms langdurig onbeschikbaar. Die mensen kunnen niet ver stappen, bij een kleine oneffenheid riskeren ze te vallen. Ik vroeg dan ook aan de schepen van Mobiliteit, tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 24 januari 2022, hoe die mensen aan hun woning geraken tijdens de werken. Krijgen ze gereserveerde parkeerplaatsen zo dicht mogelijk bij hun woonplaats? Of worden gewone parkeerplaatsen tijdelijk omgevormd tot plaatsen voor minder mobiele personen? En wat met de groep minder mobielen die géén parkeerkaart hebben?”

Met parkeerkaart: voorbehouden plaatsen dicht bij huis

De vraag van Sven leidde tot goed nieuws van de schepen. “Voor mensen met een parkeerkaart wordt nu al alles op alles gezet om er voor te zorgen dat hun parkeerplaatsen beschikbaar blijven. Als ze toch onbeschikbaar zijn dan wordt die periode zo kort mogelijk gehouden. De cel Inname Publieke Ruimte van de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen zoekt bij de inplanning van de inname en vergunning van de werf dan naar plekken zo dicht mogelijk bij de woning, ter compensatie, met de noodzakelijke borden.”

Geen parkeerkaart: oplossingen op maat in overleg met aannemer?

Voor mensen die minder mobiel zijn maar (nog) geen parkeerkaart hebben blijkt het moeilijker om nabije parkeerplaatsen te voorzien. Er is in zo’n gevallen geen ‘erkenning’ op basis waarvan de Stad voorbehouden parkeerplaatsen kan voorzien. “Maar de schepen erkent het belang van mijn vraag voor die groep mensen. Wat er wél kan, is dat ze met de aannemer gaan praten om samen oplossingen op maat te zoeken, zoals goeie loopplanken bijvoorbeeld.”

Én experiment door parkeermakelaar?

Sven dringt verder aan om ook de stedelijke ‘parkeermakelaar’ hierin een belangrijke rol te laten opnemen. “Die zou op zoek kunnen gaan naar tijdelijke parkings in de buurt (van andere organisaties, scholen of bedrijven bijvoorbeeld), waar dan een experiment met enkele parkeerplaatsen voor minder mobiele Gentenaars zou kunnen opgezet worden. Ook al is dat dan niet meteen formeel af te dwingen (wegens geen wettelijk voorrecht), met sensibilisering zou je volgens mij al veel kunnen bekomen.”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant