Nieuws

LOKAAL: Gent steunt verzet tegen Iraanse onderdrukking van vrouwen

Vooruit Lokaal

Tuesday 25

October 2022 14:57

De Gentse gemeenteraad heeft op maandag 24 oktober 2022 een motie goedgekeurd die het geweld van Iran tegen burgers streng veroordeelt. De dood van de jonge Iraanse vrouw Mahsa Amini enkele weken geleden, na een gewelddadige interventie van de ‘zedenpolitie’ omwille van een hoofddoekdispuut, startte het verzet in Iran en daarbuiten.

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, legt uit. “Als Stad Gent roepen we Vlaanderen, België en Europa op om een diplomatiek signaal te geven aan de Iraanse autoriteiten. We steunen die oproep als Vooruit-fractie uiteraard 100%, internationale solidariteit zit in onze genen. Het geweld tegen vrouwen in Iran (en iedereen die hun protest steunt) moet stoppen. Hopelijk zet het verzet en de wereldwijde steun daarvoor een democratische omwenteling in gang die de autoritaire leiders op een geweldloze manier van de macht verdrijft, zodat er ook vrijheid van meningsuiting en een vrije pers komen.”

(Foto: overal ter wereld knipten vrouwen een haarlok af als symbolische steun aan het verzet van Iraanse vrouwen tegen religieus geïnspireerde onderdrukking)

Volgens een Iraanse mensenrechtenorganisatie zouden er al bijna 250 slachtoffers gevallen zijn en zouden al meer dan 12.000 mensen gearresteerd zijn. De voorbije weken waren er in Gent al manifestaties tegen het Iraanse regime.

De volledige gemeenteraad hield een moment stilte als eerbetoon aan de slachtoffers van het geweld. Intussen is aan het stadhuis ook de vredesvlag gehesen als statement.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant