Nieuws

LOKAAL: GENT – Stad Gent traint horecapersoneel in aanpak ongepast gedrag

Team Vooruit

Monday 04

October 2021 17:08

Op 29 september 2021, enkele dagen voor ook de nachtclubs opnieuw helemaal open mochten na corona, organiseerde de Stad Gent de eerste omstaandertraining voor horecapersoneel, om gepast te kunnen optreden tegen ongepast gedrag zoals discriminatie, geweld en handtastelijkheid. Plaats van afspraak: Kunstencentrum Voor?uit.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, was er bij. “In januari lanceerden we ons Actieplan Antidiscriminatie en Antiracisme, met meer dan 30 acties om discriminatie en racisme te bestrijden in onze stad. Omstaanderstrainingen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Daarom heb ik die eerste training mee gevolgd, samen met het fantastische team van Les Gazelles. Het ultieme doel is natuurlijk: dat daders hun gedrag aanpassen en dat slachtoffers ongepast gedrag melden. Maar ook omstaanders kunnen veel doen. Met deze trainingen willen we hen leren hoe ze kunnen reageren.”

Tijdens de avond was er ruimte voor zowel theorie als een echte training. Ongepast gedrag is een ruim begrip en ook manier van reageren kan heel verschillend zijn. “Er zijn situaties waarbij je onmiddellijk kan reageren, andere waarbij je leert om hulp te roepen van buitenaf, of pas achteraf gaat reageren en eerst de aandacht gaat afleiden... Er zijn verschillende manieren waarbij je als omstaander actief kan zijn zodat het slachtoffer zich gesteund voelt.”

Kunstencentrum Voo?uit had eerder al aangegeven dat medewerkers vaak te maken kregen met de voorbeelden die effectief in de cursus aan bod kwamen. De komende weken zal personeel van zo'n 30 horecazaken de opleiding ook volgen. Daarna komen er ook gelijkaardige trainingen voor jeugdbewegingen, scholen, sportclubs, enzovoort. Ook individuen zullen vanaf januari 2022 de omstaandercursus kunnen volgen, eind november starten de inschrijvingen.

Alle info op de website van de Stad Gent. Wie geïnteresseerd is kan daar een aanvraagformulier invullen.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant