LOKAAL: GENT – Rudy Coddens: ‘Fietsatelier helpt Gentenaars aan werk’
Vooruit Lokaal
Friday 28
January 2022 09:37
Heel wat Gentse fietshandelaars hebben iemand in dienst die bij het Fietsatelier van het Dienstenbedrijf Sociale Economie (DBSE) het vak leerde. Een tiental fietsherstellers zorgt daar voor het onderhoud en herstel van zo’n 4.000 fietsen: 3.600 voor stadspersoneel, 400 voor politiemensen. “Zo creëren we tewerkstelling voor Gentenaars die moeilijk aan een job geraken én helpen we tegelijk ons stadspersoneel en onze flikken” zegt een trotse Rudy Coddens, schepen van Sociaal Beleid. “Een mooie maatschappelijke win-win is dat!”
De Stad Gent biedt zo werkervaring aan Gentenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt. 90% van de werknemers bij het Fietsatelier heeft een voltijds contract van 5 jaar bij het OCMW Gent. De fietsherstellers krijgen ook extra begeleiding, sollicitatietraining en eventueel taalcoaching.
“Vorig jaar nog stroomde er een medewerker van het Fietsatelier door naar Bike Republic. Een andere ex-medewerker werkt nu als fietshersteller bij vzw Ateljee. Eén iemand is zelfs als operator aan de slag bij Arcelor-Mittal.”
250 werkzoekenden geholpen sinds 1995
In 1995 rolden de eerste 30 dienst- en pendelfietsen van de Stad Gent van de eigen montageband. “We hebben er zeer bewust voor gekozen om werkervaringsprojecten in te zetten. In de voorbije 25 jaar werkten er in totaal een 250-tal (jonge) werkzoekenden in het Fietsatelier. Vandaag werken de 4 instructeurs er met een team van zo’n 10 fietsherstellers.”
Het DBSE is één van de grotere sociale economiebedrijven in Gent. In totaal kunnen er zo’n 450 medewerkers per jaar aan de slag. Het Fietsatelier is één van de werkvloeren. Daarnaast zijn er diverse bouwprojecten, de ‘Foodsavers’, twee personeels- en twee sociale restaurants, de zorg voor de openbare netheid, de schoonmaak van stadsgebouwen en logistieke opdrachten.
404 nieuwe fietsen verduurzamen verplaatsingen stadspersoneel
Begin 2022 verdeelt de Stad verdeelt 404 nieuwe pool- en pendelfietsen onder het stadspersoneel om haar vloot en het woon-werkverkeer verder te verduurzamen. 57 procent van het stadspersoneel komt met de fiets naar het werk. In 2016 was dat nog maar 36 procent. Eén derde daarvan gebruikt een pendelfiets van de Stad. Daar komen nu 73 klassieke en 165 elektrische fietsen bij.
Voor de stadsdiensten zélf zijn er 67 klassieke fietsen en 35 elektrische exemplaren, 8 fietskarren en 4 elektrische bakfietsen. Voor de stadsscholen gaat het om 25 klassieke fietsen, 25 kinderfietsen en 2 elektrische bakfietsen.
Sinds 2017 hebben de stadsdiensten 9 procent minder gemotoriseerde voertuigen. Tegen 2030 moet dat 30 procent minder zijn.
Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur
Vooruit Lokaal
Deel dit artikel met je vrienden.