Nieuws

LOKAAL: GENT – Rudy Coddens introduceert gratis menstruatiemateriaal in middelbare scholen

Team Vooruit

Monday 04

October 2021 16:55

Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding en OCMW-voorzitter, heeft op 28 september 2021 het opvallende project ‘Samen tegen ongestelde vragen’ voorgesteld. “Da’s een proefproject waarbij we in zeven middelbare scholen de strijd voeren tegen zogenaamde ‘menstruatie-armoede’. De helft van meisjes uit arme gezinnen hebben moeite om zelf maandverbanden of tampons te kopen. Dat blijft helaas te vaak een taboe en zo dreigen ze lessen te missen telkens ze menstrueren. Dat kan niet zijn. Daarom hebben we in de scholen kastjes gezet waar ze materiaal gratis kunnen uithalen.”

‘Samen tegen ongestelde vragen’ is één van de 15 projecten rond dit thema ondersteund door de Nationale Vrouwenraad. De scholen (Toren van Babel, Richtpunt, Visitatie Mariakerke, OLVI, KTA GITO en IVIO Binnenhof) bieden menstruatiemateriaal aan op een toegankelijke maar discrete plaats, bijvoorbeeld in het toilet zelf. Er komen ook sensibilisering (onder andere klasgesprekken) en vorming om het thema breed bespreekbaar te maken.

“Het is een mooie samenwerking van de Dienst Lokaal Sociaal beleid van ons OCMW, ons Onderwijscentrum Gent én VIVA-SVV Oost-Vlaanderen. Ik zou zeggen: meer van dat. Want samen zijn we altijd sterker.”

Onder het motto ‘beter geregeld’ zamelden Vooruit Gent en VIVA-SVV in maart 2021 (in de periode rond Internationale Vrouwendag) al enkele dagen lang op verschillende plekken tampons, maandverbanden en andere menstruatieproducten in om het taboe rond menstrueren en menstruatie-armoede te doorbreken.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant