Nieuws

LOKAAL: GENT – Primeur: ‘wijkpanels’ kiezen projecten Wijkbudget in Drongen en Muide-Meulestede

Team Vooruit

Monday 20

September 2021 15:59

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en ‘moeder’ van het project Wijkbudget, heeft op donderdag 16 september 2021 alweer een mooie mijlpaal binnen dat project voorgesteld. Via gelote wijkpanels hebben de inwoners van Drongen en Muide-Meulestede hun wijkbudgetprojecten gekozen. Vijf projecten in Drongen en zes in Muide-Meulestede-Afrikalaan krijgen een subsidie. Dat werken met gelote panels is een primeur in onze stad. Buurtbewoners zijn expert in hun wijk en dus maken ze zelf de definitieve selectie. Het is een fijne vaststelling dat dat goed is verlopen.”

In Drongen gaat het om de projecten Designing streets for kids: kleurrijke schoolstraten en routesDe SpeelkouterDe Zorgmier, verbindend weefsel tussen generaties, sociale cohesie in LuchterenKapel Petit: het openstellen van de Sint-Jozefkapel door en voor Drongenaars en Muziekfestival Drongen. Die werden gekozen uit 11 voorstellen.

In Muide-Meulestede-Afrikalaan moest uit 14 projecten worden gekozen. Haalden het: All for Muide – Muide for all, Buurthuis Roerstraat: de buurt aan het roer voor een bruisend buurthuis en park, (container)schip aan wal, Deelbootjes Buut, Zelfpluk-tuin Zeppospark en Zentuin in kleuren en klank schakeringen met natuurlijke waterzuivering.

Gesprekstafels in Brugse Poort-Rooigem en Moscou-Vogelhoek

In de resterende vijf wijken uit de eerste ronde worden de projecten binnenkort gekozen. In de Brugse Poort-Rooigem en Moscou-Vogelhoek gebeurt dat telkens via twee zogenaamde ‘gesprekstafels’, de komende weken. “Wijkbewoners leren dan de projecten beter kennen en maken samen keuzes. Inschrijven voor de gesprekstafels kan via Gentinfo (09 210 10 10) en online (zie onderaan), maar meedoen kan ook zonder inschrijving.”

Online stemmen in Dampoort, Sint-Amandsberg en Macharius-Heirnis

In DampoortSint-Amandsberg en Macharius-Heirnis verloopt de selectie via een online stemming met offline begeleiding. “Alle wijkbewoners kunnen één keer kiezen voor 3 projecten. We gaan affiches ophangen met de projectvoorstellen en info verdelen via de lokale handelaars. Medewerkers van de Stad gaan de stemming begeleiden. Stemmen zal ook kunnen bij activiteiten in de buurt, zoals buurtfeesten of boerenmarkten”.

Stemmen kan nog tot en met 26 september via de website van de Stad (zie onderaan).

Alle projecten gekozen tegen midden oktober

Eind mei 2021 werden voor de eerste ronde van het Wijkbudget Gent in totaal 113 projecten ingediend. In 4 van de 11 wijken in de eerste ronde (Elisabethbegijnof-Papegaai-Prinsenhof-Sint-Michiels, Zwijnaarde, Gentbrugge en de Kanaaldorpen) stond de selectie meteen vast. Daar volstond het beschikbare budget om alle 18 projecten groen licht te geven. Tegen midden oktober 2021 moeten alle projecten gekozen zijn.

 

Alle info over het Wijkbudget vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant