Nieuws

LOKAAL: GENT – ‘Paaltjesoorlog’ in Sint-Amandsberg: ‘Pleidooi voor meer overleg vooraf’

Vooruit Lokaal

Thursday 10

February 2022 10:26

Op vrijdag 21 januari 2022 werd de Zavelput, een woonstraat tussen de Heiveldstraat en de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg, afgesloten met groene plastic paaltjes om sluipverkeer (als gevolg van de omleidingen rond de Dampoort) te voorkomen. Dat zorgde echter meteen voor een hele polemiek in de buurt. Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, mobiliteitsexpert en zelf inwoner van Sint-Amandsberg, kaartte de zaak aan tijdens de commissie Mobiliteit op 8 februari.

“In de dagen na de plaatsing van de paaltjes ontploften de sociale media als het ware. Veel chauffeurs waren onaangenaam verrast. De buurtbewoners daarentegen kunnen terug ademhalen nu het sluipverkeer weg is (er bleken 1.000 voertuigen per dag, waaronder 150 vrachtwagens, door de woonstraten te rijden, op een schoolfietsroute bovendien). Maar ondertussen is de polemiek er wel en da’s jammer. Ik pleit daarom voor meer overleg en informatie vooraf, ook al vraagt zo’n probleem om snel ingrijpen. Normaal gezien gaat de Stad eerst in dialoog met de buurt, op zoek naar draagvlak voor een dergelijke maatregel. Die lijkt ook eerder te passen in een wijkmobiliteitsplan, dat er voor alle duidelijkheid nog niet is voor de Dampoort. Het zou jammer zijn dat het draagvlak voor dat plan zou aangetast zijn door een gebrek aan communicatie over deze kwestie.”

Niet definitief: grondige evaluatie tijdens inspraaktraject Wijkmobiliteitsplan Sint-Amandsberg

Op de vragen van Sven in de commissie antwoordde de schepen van Mobiliteit dat er geen tijd was voor een voorafgaande dialoog met de buurt. Op 17 januari werd de maatregel aangekondigd op de website van het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer. “Maar weinig mensen gaan ‘spontaan’ op zoek naar informatie op de website van AWV. Er is die dag ook een infobrief gestuurd naar de bewoners van de direct aanpalende straten (Palmendreef, Metsysstraat, Zavelput) maar de communicatie was te beperkt; bovendien is vier dagen tussen de aankondiging en de invoering van de maatregel veel te kort.”

De tijdelijke maatregel in de Zavelput zal grondig worden geëvalueerd tijdens het inspraaktraject dat al loopt over de opmaak van het Wijkmobiliteitsplan Sint-Amandsberg. “Het is dus zeker geen definitieve maatregel, zoals sommige mensen al vreesden.”

 

Alle info over het Wijkmobiliteitsplan Sint-Amandsberg vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant