Nieuws

LOKAAL: GENT – Omstaandertrainingen voor Gentenaars: ‘Reageren tegen haatspraak kan je leren’

Vooruit Lokaal

Wednesday 12

January 2022 15:28

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op dinsdag 11 januari 2022 de eerste omstaandertraining voor Gentenaars officieel opgestart. De wát?

“Nog altijd krijgen sommige mensen te maken met haatspraak en bedreigingen omdat ze een andere huidskleur hebben of omdat ze vrouw zijn, of anders geaard. Dat moet stoppen. We kunnen dat doén stoppen, door meteen gepast in te grijpen als we getuige zijn. Dat is belangrijk voor het slachtoffer uiteraard (om verder onheil te voorkomen), voor de dader (omdat je die meteen toont dat het niet OK is wat die doet) maar ook omdat je zo meehelpt om betere sociale normen te installeren. Dat wil eigenlijk zeggen: met hoe méér we reageren, hoe duidelijker het wordt voor iedereen, dat het niet ‘normaal’ is om zo’n dingen te doen. Het is niet altijd evident om in te grijpen, maar je kan het wel leren. Vandaar onze trainingen.”

Eerste trainingssessies meteen volzet

Al in januari 2021 stelde Astrid haar ‘Actieplan Antidiscriminatie en Antiracisme’ voor. Daar hoorde toen ook een communicatiecampagne bij met video’s die tonen hoe je gepast kan ingrijpen. Daar komen nu de omstaandertrainingen bovenop.

“We zijn daar vorig jaar al mee begonnen, voor mensen van verenigingen, voor horecapersoneel, in het Gentse jeugdvoetbal en voor onze Flikken. De eerste vijf trainingssessie voor individuele Gentenaars zaten trouwens meteen vol. We hebben al extra data ingepland in maart, april, mei en juni; en er is ook een wachtlijst. Mooi is dat.”

‘Federale Voetbalcel: het is nú tijd voor actie’

Dat het nódig is, niet alleen in Gent, zagen we een paar weken geleden nog. Toen was het nog eens ‘goed prijs’ in het Belgisch voetbal. Vincent Kompany en verschillende van zijn spelers en medewerkers kregen in Brugge allerlei lelijks naar hun hoofd geslingerd.

“Je zou verwachten dat Kompany, iemand die zó veel bijgedragen heeft aan de successen van de Rode Duivels, met meer respect zou worden behandeld. Maar zelfs híj wordt dus niet ontzien. Hij was er het hart van in, en terecht natuurlijk. Ik ben toen meteen in mijn pen gekropen en ik heb een opiniestuk geschreven voor De Standaard om te wijzen op het belang van onze gezamenlijke strijd. Ik heb ook nog eens een oproep gedaan aan de Federale Voetbalcel van Binnenlandse Zaken, om nú actie te ondernemen. Ze zijn enkele maanden geleden naar Gent gekomen om te zien hoe wij de zaken aanpakken. Sindsdien bleef het stil…”

 

Wie nog wil inschrijven: dat kan op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant