Nieuws

LOKAAL: GENT – Nieuw: ‘Digibanken’ voor informaticavorming en -begeleiding

Vooruit Lokaal

Friday 04

February 2022 09:32

De Stad Gent krijgt 500.000 euro van de Vlaamse overheid om drie ‘Digibanken’ op te starten, in samenwerking met VDAB en Centrum voor Basiseducatie Ligo Gent-Meetjesland-Leieland. Rudy Coddens, onze schepen van armoedebestrijding, en Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, zijn beide betrokken bij het opzet. “Gentenaars die het op dit moment nog moeilijk hebben om digitaal mee te kunnen (vaak omdat ze noch het geld, noch de competenties hebben) kunnen daar dan terecht voor een toestel, vorming en begeleiding” zegt Rudy. “Elk van de drie Digibanken legt zijn eigen klemtoon: op werkzoekenden, mensen in armoede en wijkbewoners.”

De Digibanken zitten in wijken met veel inwoners die uit de digitale boot vallen. ‘Digibank U-Connect’ in de Bloemekenswijk is er voor werkzoekenden en mensen die werken in de sociale economie. “Zij kunnen een van de 100 laptops en tablets ontlenen, hulp krijgen van een digicoach of een vorming volgen.” De tweede Digibank, in de welzijnsbureaus van OCMW Gent, is er voor mensen in armoede. “Deze Digibank focust op begeleiding en vorming bij administratie, bijvoorbeeld om premies aan te vragen. De maatschappelijk werkers uit de welzijnsbureaus kunnen hun cliënten rechtstreeks doorverwijzen naar de Digibank.”

De Serre: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit’

De derde Digibank zit in de Wijk Nieuw-Gent. “Op een heel bijzondere plek” zegt Astrid. “In De Serre kunnen buurtbewoners terecht voor koffie en ontmoeting. Tegelijk kunnen ze er dus heel laagdrempelig hulp krijgen bij computer- of smartphonevragen. Daarnaast kunnen ze een recuptoestel ontlenen of workshops en lessen volgen om zelf aan de slag te gaan. Een plek met enige symboliek dus, de Serre: want alles wat je aandacht (en kansen) geeft, groeit.”

De Stad Gent, OCMW Gent en District09 (het vroegere Digipolis, dat alle ICT beheert voor de stadsdiensten) nemen al sinds 2006 initiatieven om voor alle Gentenaars digitale kansen te creëren. Zo zijn er in de stad 32 ‘Digipunten’ waar elke Gentenaar terechtkan met digitale vragen, en op ruim 50 locaties staan computers met internetverbinding gratis ter beschikking. Ook voor organisaties en scholen en voor specifieke doelgroepen zoals kwetsbare Gentenaars en werkzoekenden zijn de voorbije jaren initiatieven genomen.

 

Een overzicht van de Digipunten vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant