Nieuws

LOKAAL: GENT - Lichtfestival 2021: “Langer parcours, publiekslievelingen én jong talent: succes gegarandeerd!”

Team Vooruit

Friday 24

September 2021 16:06

Annelies Storms, onze schepen van Feesten & Evenementen, loopt tegenwoordig op wolkjes. Van woensdag 10 tot en met zondag 14 november vindt de langverwachte vijfde editie van Lichtfestival Gent plaats. “Eindelijk licht in de duisternis! Het is al 10 jaar geleden dat de eerste editie plaatsvond. Maar vooral: na eerder uitstel en twee afgelaste Gentse Feesten heeft iedereen er geweldig veel goesting in. Ik zou zeggen: foert corona! Want dat ander woord dat met f- begint houd ik maar beter binnen…”

Het festival start elke dag om 19 uur en stopt om 24 uur. Op zondag 14 november begint het al om 18 uur om gezinnen met jonge kinderen ook de mogelijkheid te bieden om het festival te bezoeken.

“We hebben het parcours bovendien langer gemaakt, om de mensen nog meer fijne plekken in Gent te laten ontdekken, in de wijken Prinsenhof, Sluizeken-Tolhuis-Ham en Macharius. Het is nu 7,2 kilometer lang. Toeristische hotspots zoals het Gravensteen, de Graslei, de Korenmarkt, de Stadshal en het Sint-Baafsplein blijven er uiteraard in. En voor het eerst zit ook de Sint-Michielshelling er in.”

Publiekslievelingen opnieuw in Gent te zien!

Om de tiende verjaardag van het Lichtfestival te vieren komen enkele opvallende publiekslievelingen van de afgelopen edities terug, zoals ‘The big fire of Ghent that never happened’ (de rook- en lichtinstallatie die het Belfort in brand zette), de sprookjesachtige galerij ‘Luminarie De Cagna’ (in 2012 in de Belfortstraat, nu in het Prinsenhof), de wolkinstallatie-met-6.000-oude-gloeilampen ‘Cloud’ (Désiré Fievéstraat, wijk Ham) en het ‘Museum of the moon’ (de replica van de maan met een diameter van zeven meter, Graslei).

“Hun locatie en opstelling zullen telkens net iets anders zijn dan de eerste keer dat ze in Gent te zien waren, zodat ze het publiek gegarandeerd opnieuw zullen verrassen.”

Ook (opnieuw) aandacht voor opkomend talent

Naast deze installaties zullen er uiteraard nog heel wat topwerken van binnen- en buitenlandse artiesten te zien zijn. Maar het Lichtfestival Gent geeft ook tijdens deze editie opnieuw opkomend talent een forum. “In samenwerking met Luca School of Arts en KASK zullen er enkele mooie afstudeerprojecten van studenten te zien zijn. Dat moét zo, vind ik. Dat zorgt niet alleen voor de zogenaamde ‘lokale verankering’, we moeten vooral die jonge creatievelingen de kans geven om hun werk te laten zien. Anders zou Gent Gent niet zijn, nietwaar…”

Originele lampenkappen komen samen op Spaanskasteelplein

Tot slot: tijdens de coronalockdown verdeelde Lichtfestival Gent 450 looplampen bij verschillende Gentse woonzorgcentra, OKAN-klassen (onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers), klassen uit het secundair onderwijs en diverse (kunst)verenigingen. “Ze kregen daarbij één opdracht: creatief en eigenzinnig aan de slag gaan en een originele lampenkap ontwerpen voor de looplampen. Het indrukwekkende resultaat zal voor eerst te zien zijn in de buurt van het Spaanskasteelplein en de Prooststraat. Da’s nog zoiets typisch Gents: zelfs in dit soort grote evenementen zorgen voor participatie van de Gentenaars zélf. Wijs!”

 

Alle info vind je op www.lichtfestival.stad.gent


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant