Nieuws

LOKAAL: GENT – LDC De Horizon vernieuwd: ‘Zeer belangrijke investering voor ouderen’

Team Vooruit

Monday 06

September 2021 09:38

Het lokaal dienstencentrum ‘De Horizon’, aan de Ferdinand Lousbergskaai in Gent-centrum, werd grondig vernieuwd. Dat vroeg om een feestje en dus werd het LDC officieel heropend op vrijdagmiddag 3 september. Onze schepenen Annelies Storms (Facility Management) en Rudy Coddens (Seniorenbeleid) waren op de afspraak en zagen dat het (heel) goed was.

“Er is hier effectief geweldig goed werk geleverd, vaak in moeilijke omstandigheden” zegt Annelies. “Plannen maken en bijsturen, budgetten zoeken, creatieve oplossingen bedenken voor onvoorziene problemen… Dat is altijd lastig en daar kwam nog eens corona bovenop. De werken lagen een hele tijd stil, daarna werd er overal tegelijk gewerkt. Er was op den duur letterlijk geen plaats meer waar ’t personeel kon eten zonder stof tussen de boterhammen… En toch liep de werking door. Chapeau!”

Een aantal aspecten stonden voorop bij de realisatie: aantrekkelijkheid, gebruiksgemak, toegankelijkheid en uiteraard ook duurzaamheid. De toiletten, de bar en de keuken werden vernieuwd. Er kwam dimbare sfeerverlichting in de grote zaal, een nieuwe geluidsinstallatie en een geluidswerende scheidingswand tussen de zaal en de cafetaria. De ingang kreeg automatische schuifdeuren. Er zijn afbraakwerken gebeurd aan de gevel, en er werd plaats gemaakt voor een terras – letterlijk, want daar is zelfs een bushok voor verplaatst.”

De werken kostten in totaal 525.000 euro inclusief BTW.

‘Van veredeld chirolokaal naar modern LDC’

“Dit is een zeer belangrijke investering voor de ouderen in de buurt” vult Rudy aan. We willen graag dat Gent een leeftijdsvriendelijke stad is - dan moeten we ook een sterk beleid voeren op maat van de ouderen. Dat gaat van betaalbaar wonen, over de aanpak van vervoersarmoede, tot zorg op maat. Daar horen ook plekken zoals LDC De Horizon bij. Voldoende van dat soort plekken, in onze stad, waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten, zodat ze niet de hele tijd alleen zitten. Waar ze samen kunnen eten, en kaarten, of biljarten, of petanquen. Waar ze zich creatief kunnen uitleven of iets bijleren op de computer. Waar ze goedkoop én gezond kunnen eten. Plekken waar ze ook echt geholpen kunnen worden, in de eerste lijn, als het nodig is.”

 Er is lang gezocht naar een nieuwe locatie, maar uiteindelijk is beslist om de huidige locatie een ‘extreme make over’ te geven. “Wat eigenlijk een soort veredeld chirolokaal was, werd een modern LDC. Het resultaat is schitterend, de reacties zijn bijna unaniem positief. Aan de mensen die daar allemaal voor gezorgd hebben: proficiat!”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant