Nieuws

LOKAAL: GENT – ‘Het Tandwiel wordt paradepaardje van slim ruimtegebruik, duurzaamheid en natuur-inclusie’

Vooruit Gent

Monday 04

October 2021 16:37

Annelies Storms, onze schepen van Facility Management, heeft op maandag 27 september 2021 de eerste steen gelegd van het nieuwe schoolgebouw ‘Het Tandwiel’ in de Sint-Bernadettestraat. Dat vervangt het oude Gustaaf Calliergebouw. “Er komt hier een schitterende nieuwe plek voor een buurt die volop in ontwikkeling is, met veel jonge gezinnen met kinderen. Daarom: meer capaciteit in de school, meer aanbod voor in de vrijetijd, én meer plaats voor activiteiten van buurtbewoners.”

De werken verlopen in twee fases. De eerste startte in november 2014 en duurde een jaar. Toen is een deel van het Calliergebouw gerenoveerd en gerestaureerd tot vernieuwde klaslokalen, sanitair en bureaus.

De tweede fase loopt al sinds 1 februari 2021 maar door corona was een ‘startfeestje’ toen niet mogelijk. Het resterende deel is gesloopt. In de plaats komen een splinternieuwe sporthal, een polyvalente zaal, een refter en diverse andere ruimtes. Er was tussendoor zelfs een primeur voor de buurt, met de allereerste watertank op een eigen werf van de Stad, met gratis grondwater voor de buurt…

Zelfs plaats voor zwaluwen

“We willen in de eerste plaats natuurlijk van de school een fijne plek maken voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Maar het zal veel méér zijn dan alleen dat. Het volledige gebouw wordt echt een paradepaardje op het vlak van slim ruimtegebruik, duurzaamheid en natuur-inclusie. Het wordt een passiefbouw, met zonnepanelen op het dak, een warmtepomp, groendaken voor natuurlijke isolatie, en de recuperatie van regenwater. Zuinig en zelfvoorzienend. Het gebouw zal enkel energie verbruiken bij extreme warmte of hitte. Én er komen zelfs 24 zwaluwnesten, niet alleen in de groendaken, maar zelfs ook in de gevels.”

Op dit moment zijn de grondwerken en de rioleringswerken zo goed als uitgevoerd. De eerste bouwlaag krijgt vorm, de muren van de gelijkvloerse bouwlaag worden verder gemetst, de eerste gewelven van het gelijkvloers zijn geplaatst. “Dat loopt dus allemaal zoals het hoort. Maar ’t is nog maar het begin natuurlijk. De uitgesproken interbellum-architectuur uit 1935 wordt trouwens behouden. Als alles blijft lopen zoals voorzien dan kunnen we in het voorjaar van 2023 de láátste steen leggen, en meteen ook het lintje knippen van een helemaal vernieuwde basisschool met 240 extra plaatsen.”

 ‘Efficiënt ruimtegebruik, goed voor iedereen!’

Een school die ook door anderen zal kunnen worden gebruikt, buiten de schooluren. “Ook dat is iets waar we tegenwoordig altijd rekening mee houden. We onderzoeken altijd hoe we onze stadsgebouwen zoveel mogelijk kunnen delen. Dat efficiënt ruimtegebruik is goed voor iedereen: het gebouw wordt optimaal gebruikt, de buurt kan er dingen organiseren, en in plaats van overal aparte gebouwen te zetten, sparen we zo ruimte voor een parkje of voor woningen.”

De totale kostprijs bedraagt 5,7 miljoen euro waarvan 2,2 miljoen gesubsidieerd door Agion, het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden. Een kleine moeite maakt een groot verschil.

Dit vind je misschien ook
interessant