Nieuws

LOKAAL: GENT – ‘Geen grote nieuwjaarsreceptie, wel indrukwekkende lijst activiteiten in de wijken’

Vooruit Lokaal

Tuesday 25

January 2022 09:36

Ons gemeenteraadslid Annelies Storms vroeg tijdens het ‘Vragenuurtje’ voorafgaand aan de gemeenteraad van 24 januari 2022 aan Astrid De Bruycker, onze schepen van Buurtwerk, hoe dat nu precies zit met de buurtrecepties in tijden van corona(maatregelen). “De grote nieuwjaarsreceptie onder de stadshal werd afgelastschaft. Da’s jammer natuurlijk. Normaal zijn er ook kleine buurtrecepties in de wijken, voor de buurtbewoners. Ik vroeg me af of die wél konden doorgaan – en zo ja: hoe en waar?”

Kleinschalig en in openlucht, op meerdere locaties en momenten

Astrid had in elk geval goed nieuws. “Buurtrecepties kunnen nog niet zoals vóór corona - binnenshuis (zoals het winterontbijt in de wijk Dampoort) of samen op één centrale plaats (zoals de receptie op de Muide). Maar onze buurtwerkingen (vooral actief waar mensen dicht bij elkaar wonen maar waar sociale cohesie niet vanzelfsprekend is) zochten én vonden alternatieven binnen de geldende maatregelen. We kozen voor kleinschalige acties in openlucht, op meerdere locaties en momenten, om een breder bereik te hebben, zeker in de meer kwetsbare straten en buurten. Dat zorgt voor animo in de wijken. Elke activiteit werd vooraf afgetoetst bij het stedelijke Kernteam Evenementen, een wekelijks overleg met stads- en veiligheidsdiensten. Zo kwamen we tot een indrukwekkend overzicht van activiteiten.”

‘Bewoners én buurtwerkers enthousiast’

Dat er zoveel activiteiten waren en zijn getuigt volgens Astrid vooral van de nood om elkaar op een coronaveilige manier toch te kunnen ontmoeten. “Ik hoorde al veel enthousiaste reacties, zowel van bewoners als van buurtwerkers. We passen trouwens ook onze communicatie aan: die is telkens zeer gericht naar de betrokken straten of buurt, we doen geen algemene grote aankondigingen.”

In Nieuw Gent waren er onder andere ‘burenbabbels’ met gestreken mastellen op 15 januari. Aan de Watersportbaan waren er acht koffiemomenten aan de verschillende hoogbouwblokken. In Muide-Meulestede-Afrikalaan waren er ook acht nieuwjaarsdrinks.

“In de Brugse Poort, waar ik zelf lang heb gewoond, hebben we #brugsepoortverlicht van eind november tot eind januari, waarbij de buren de straten verlichten en een drink organiseren. 22 straten staken (met ondersteuning van Buurtwerk) de handen uit de mouwen. De aanwezigheid varieerde van 15 tot 100 deelnemers, afhankelijk van hoe het coronaveilig kon georganiseerd worden.”

Ook in Oud-Gentbrugge, in de Rabotwijk, in Ledeberg, in Sluizeken-Tolhuis-Ham en aan het Scheldeoord en in de wijk Moscou vonden er samen tientallen warme ontmoetingsmomenten plaats. Vorig jaar vonden al plaatsvervangende acties plaats, zoals ‘Gent overwintert’ en ‘Covitesse Zesse’.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant