Nieuws

LOKAAL: Sven Taeldeman over afval in de wijk Dampoort

Team Vooruit

Wednesday 21

April 2021 17:58

Gent - Sven Taeldeman over afval in wijk Dampoort: ‘Zorg dragen voor ‘tuinen en terrassen’ van de buurtbewoners!’

Onze fractieleider Sven Taeldeman is ‘ne properen’. Hij – en de meeste anderen - ergert zich blauw aan sluikstorten en zwerfvuil. “Het is dé nummer 1 op de ergernissenlijst van de Gentenaars. Ik vroeg daarom in 2019 al eens naar de cijfers over sluikstorten rond de Dendermondsesteenweg, omdat het daar de spuigaten uitliep. Ik heb onlangs die vraag nog eens gesteld, aan de schepen van Openbare Netheid (die ook voorzitter is van afvalintercommunale IVAGO) om ook de cijfers van 2020 te hebben.”

 De evolutie blijkt hallucinant: er kwam 43% sluikstort bij op 2 jaar tijd. “Corona zal daar wel voor iets tussen zitten, en ook de app wordt ondertussen veel meer gebruikt, maar dit probleem schreeuwt om een nog straffere aanpak. Het gaat immers om de publieke ruimte, om de ‘tuinen en terrassen’ van de buurtbewoners…”

Mix van bewonersbetrokkenheid, meer vuilbakken en controle

IVAGO vond op basis van hun gegevens enkele ‘hotspots’, zoals de omgeving van het koopcentrum, Banierpark het Heernisplein en het Bijgaardepark (te zien op het kaartje onderaan).

“De situatie blijkt al verbeterd aan de voormalige Basic Fit en de parking van de Colruyt. Op een aantal plekken lopen er projecten om de bewoners meer te betrekken. Het Heernisplein werd tijdelijk heringericht, er werd een experiment met een sprekende vuilnisbak opgezet en een vrijwilliger ruimt er dagelijks op. Zo’n tijdelijke inrichting werd ook op kleinere schaal toegepast aan het Koopcentrum.”

‘Netheidsgemeenschap’ om buurt mee proper te houden

De Dampoortwijk en de Dendermondsesteenweg blijven een prioritaire wijk. Er wordt zo snel mogelijk opgeruimd, er wordt ingezet op preventie en sensibilisering, maar evenzeer op handhaving.

 “Dat is niet meer dan logisch natuurlijk, de buurt heeft vorig jaar al een duidelijke noodkreet geslaakt. Het is alvast goed om vast te stellen dat er méér dan een tand wordt bijgestoken in de aanpak. Het ‘Actieteam Netheid Dampoort’ moet een soort ‘netheidsgemeenschap’ worden, die signalen doorgeeft maar ook zelf concrete acties opzet. 25 handelaars hebben zich al geëngageerd als ‘Proper Pierke’ om mee te helpen de buurt proper houden. Er komen ook meer en grotere nieuwe vuilnisbakken langs de hele Dendermondsesteenweg, de parken worden in het weekend extra opgeruimd en door de inzet van de sluikstortcamera’s zijn er al dubbel zoveel GAS-vaststellingen.

Op het kaartje: nieuwe korven gepland (in blauw) en oude korven te vervangen door het grotere model (rood)

De leden van de Vooruitfractie in de gemeenteraad blijven het afvalprobleem van kortbij opvolgen. “Dat is niét omdat we ‘kuisziek’ zijn, wél omdat we bezorgd zijn over de publieke ruimte van en voor alle Gentenaars. Ik kijk samen met de vele Dampoortbewoners in het bijzonder uit naar de verdere resultaten van de aanpak in hun wijk. Samen vooruit!”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant