Nieuws

LOKAAL: GENT- Citydepot Gent geopend: ‘Camionettisering van ons stadscentrum aanpakken’

Team Vooruit

Monday 04

October 2021 16:40

Annelies Storms, onze schepen van Facility Management, heeft op dinsdag 28 september 2021 mee het ‘CityDepot Gent’ aan de Brugse Steenweg in Evergem geopend. Dat is een groot depot waar goederen worden samengebracht om van daaruit op een duurzame manier naar winkels in het centrum van Gent te worden gevoerd. Er is in Gent-centrum altijd veel goederentransport. In coronatijden nog meer, gemiddeld 75 tot 100 camionetten per dag, door alle onlinebestellingen. De ‘camionettisering van onze stadscentra’ noemt professor Alex Van Breedam (Antwerp Management School, KUL) dat. Dat moet anders. Vandaar de raamovereenkomst die Stad Gent afsloot met ‘BDmyShoppi’ voor haar vele ‘gewone’ materiaaltransporten, maar ook voor fietstransport van broodjes en gespecialiseerde gekoelde transporten (van bijvoorbeeld de ‘vieruurtjes’ in kinderdagverblijven).”

Alle transporten sneller vergroenen

De Stad Gent heeft als lokale overheid ook een belangrijke voorbeeldrol en gaat daarom ook haar eigen vloot sneller vergroenen. “We hebben 1 miljoen euro voorbehouden om in de eerstkomende jaren, sneller dan gepland, een aantal van onze wagens te vervangen door elektrische exemplaren. In onze raamovereenkomst voor vier jaar met BDmyShoppi zit ook transport met fietsen, elektrische voertuigen, voertuigen op CNG of aangedreven door waterstof. Onze eerste doelstelling is nu om zicht te krijgen op de transportnoden binnen onze organisatie. Na een grondige analyse gaan we een volgende stap zetten om onze dienstverlening aan onze interne klanten te verbeteren.”

Annelies geeft tot slot nog mee dat BDmyShoppi ook sociale duurzaamheid belangrijk vindt, met correcte verloning voor eigen personeel en onderaannemers en een samenwerking met sociaal maatwerkbedrijf Manus. “Ook dáár hebben we als overheid uiteraard ook oog voor: dat we zoveel mogelijk samenwerken met bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant