Nieuws

LOKAAL: Gent, bijenvriendelijkste stad van Vlaanderen!

Vooruit Lokaal

Thursday 31

March 2022 16:24

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, mocht alweer een ‘award’ in ontvangst nemen! Ze kreeg op donderdag 31 maart 2022 de titel “Gent, bijenvriendelijkste stad van Vlaanderen” mee naar huis – de erkenning van het jarenlange bijen- en insectenvriendelijke beleid in parken en op begraafplaatsen, zonder pesticiden.

“Bijen spelen een belangrijke rol als bestuivers van wilde planten, bomen en landbouwgewassen. Ons vernieuwend groenbeheer maakt het wilde bijen zo makkelijk mogelijk, maar we stimuleren de Gentenaars ook om zelf aan de slag te gaan” legt Astrid uit. “Door een geveltuin, een groenslinger of een straattuin aan te leggen en deze met de hulp van buren en vrijwilligers te laten uitgroeien tot bloemrijke pareltjes, geven ze nog meer bijen de kans om hun 'goede werken' te doen.”

Altijd voldoende nectar

De Stad Gent kiest zoveel mogelijk voor vaste planten die lang bloeien, of voor een combinatie van soorten met afwisselende bloeiperiodes. “Op die manier is er altijd voldoende nectar. Ook wat betreft het beheer van graslanden is Gent vernieuwend: grasmaaiers rijden groenkanten slingerend af , waardoor er ideale biotopen voor wilde bestuivers ontstaan. Met een keuze voor wilde bloemenzaden creëert de Stad ook omstandigheden waarin de natuur floreert. Zo experimenteert Gent met schrale bodems, de ideale groeiplaats voor bloemen.”

Bij de gemeenten met minder dan 40.000 inwoners ging de erkenning naar Diksmuide.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant