Nieuws

LOKAAL: GENT – Astrid De Bruycker plant eerste ‘Toekomstboom’

Vooruit Lokaal

Tuesday 25

January 2022 13:57

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op dinsdag 25 januari 2022 de eerste ‘toekomstboom’ gepland, een wintereik, in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham op het grasveld tussen de Stokerijstraat en de Désiré Fiévéstraat. “Toekomstbomen zijn bomen in de stad die voldoende ruimte krijgen om minstens 100 jaar onbezorgd te groeien. Zo worden ze ijkpunten voor een aangename omgeving en biodiversiteit in de stad. Buurtbewoners, hun kinderen, kleinkinderen én hun nageslacht krijgen er gezellige plekken voor ontmoetingen bij.”

41 toekomstbomen op 10 locaties

De wintereik is nu nog klein, zo'n 3 meter, maar binnen 20 jaar is het een indrukwekkend exemplaar van 20 meter. Het project is een gezamenlijk initiatief van het Gents Milieu Front en de Stad Gent. Dit voorjaar worden er 41 toekomstbomen op 10 locaties aangeplant.

“Er komen bomen in het Victoria Regiapark in Gentbrugge en bij het kasteel Claeys-Boüüaert in Mariakerke, maar ook in Ledeberg, Sint-Amandsberg, Wondemgem en zelfs aan het rondpunt De Sterre. Het zijn trouwens de Gentenaars zélf die, bevraagd door het GMF, meer dan 100 potentiële locaties aanbrachten. Dat toont hoe betrokken ze zich voelen bij wat er in hun wijk gebeurt. Ook ons groenbeleid maken we samen, iets wat ik als schepen van Participatie enorm toejuich!”

Nieuwe, grote bomen in een stedelijke context zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook verkoeling in de zomer, een betere luchtkwaliteit, opvang van regenwater, een hogere biodiversiteit, en een aangename leefomgeving.

“Bij aanvang van deze bestuursperiode hadden we de ambitieuze doelstelling geformuleerd om, samen met partners, 90 hectaren bos bij te planten in de periode 2019-2025. We gaan die vlot halen, we zitten nú al aan 82 hectaren, het meeste in heel Vlaanderen. Er kwamen al 137.000 van de 150.000 geplande bomen bij. Schitterend!”


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant