Nieuws

LOKAAL: Gent – App in de maak die autodelers vrije parkeerplaatsen toont

Team Vooruit

Thursday 27

May 2021 12:09

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad en de man die alles wat mobiliteit betreft op de voet volgt, vraagt zich af of er nog wel voldoende parkeerplaatsen voor deelauto’s zijn in onze stad. “Op ‘gedeelde mobiliteit’ wordt hard ingezet door de Stad, om Gent leefbaar, bereikbaar en verkeersveilig te houden voor elke Gentenaar. Het aantal deelauto’s blijft stijgen maar dan moeten er natuurlijk ook voldoende voorbehouden parkeerplaatsen zijn. Er zijn er nu al een 500-tal (voor 660 autodeelwagens) en de komende maanden komen er nog 40 bij. Met het nieuwe ‘Autodeelplan 2025’ zou dat aantal moeten kunnen verdubbelen. Bovendien lijkt er bijna een soort van concurrentiestrijd te ontstaan tussen autodeelorganisaties. Ik vroeg daarom een stand van zaken aan de schepen van Mobiliteit.”

 

De schepen liet weten dat er veel méér autodeelparkeerplaatsen komen, op vraag én in overleg met de verschillende autodeelorganisaties; én dat er binnenkort een proefproject start om de vrije autodeelparkeerplaatsen gemakkelijker terug te vinden: via parkeersensoren zullen vrije autodeelplaatsen worden bijgehouden, met een app op de smartphone zullen gebruikers kunnen zien waar er een plekje beschikbaar is.

“Da’s alvast goed nieuws! Het gebruiksgemak neemt toe (‘ge wilt dienen auto ook in uw buurt kwijt’), wat mensen nog meer doet autodelen. Autodelen is een belangrijk onderdeel van een collectieve, betaalbare mobiliteitsoplossing voor de Gentenaars. Immers: wie een deelauto gebruikt moet er geen kopen, betaalt geen taksen en slechts een fractie van wat je als eigenaar betaalt voor een autoverzekering. En je hebt minder kopzorgen (autokeuring, verzekering, onderhoud, etc). Bovendien: één autodeelwagen vervangt 10 tot 20 particuliere wagens. Zo komt er ruimte vrij op het openbaar domein voor zoveel andere leuke dingen: terrassen, wandelen, fietsen, spelen, straatbomen, enzovoort. En dat is ook voor elke Gentenaar 😉 ”

De Stad Gent wil 25.000 autodelende Gentenaars tegen 2025.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant