Nieuws

LOKAAL: GENT – 150 vrijwilligers van Open Huizen gehuldigd: ‘Hartverwarmende inzet’

Team Vooruit

Wednesday 22

September 2021 18:17

Op woensdag 22 september 2021 heeft Rudy Coddens, onze schepen van Sociaal Beleid, zo’n 150 vrijwilligers van de Open Huizen in de bloemetjes gezet. Die Open Huizen zijn belangrijke ontmoetingsplekken in de Gentse wijken, opengehouden door die vrijwilligers.

“Het afgelopen anderhalf jaar was lastig… De schrik voor besmettingen zat er goed in. We moesten soms in onwezenlijke omstandigheden afscheid nemen van mensen. En tóch gingen de vrijwilligers door, ondanks alles. Ze belden elkaar én bezoekers, om een hart onder de riem te steken. Sommige Open Huizen hebben nu en dan geopend, soms onderbroken door een lockdown. Er waren nieuwsbrieven en digitale ontmoetingen. Kortom: iedereen zocht naar manieren om zorg te blijven dragen voor elkaar. Dat was mooi om te zien. We gaan dat ‘vasthouden’, ook als corona weg is.”

Plaats van afspraak voor de bijzondere hulde: de Kapittelzaal van de prachtige Sint-Pietersabdij. “Het was een beetje zoeken naar een geschikte plek om zoveel mensen ineens te bedanken. Als stadsbestuur moeten wij ‘de boel samen houden’. Maar dat kunnen we niet alléén. Daar hebben we hulp bij nodig, van geëngageerde mensen zoals jullie de vrijwilligers. Hun inzet voor andere mensen is hartverwarmend.”

Open Huizen worden buurthuizen: ‘Iedereen wordt daar beter van’

De toekomst van de Open Huizen zit in nóg meer samenwerking. Binnenkort gaan we bijvoorbeeld de vrijwilligersgroepen van de Open Huizen en enkele buurthuizen samenbrengen, om de geleidelijke transitie naar buurthuizen te bespreken. Buurthuizen voor 55-plussers, maar ook voor buurtpartners; en met activiteiten ook voor ándere buurtbewoners. Iedereen gaat daar beter van worden, daar ben ik van overtuigd.”

Tot slot dankte Rudy nog drie Open Huis-consulenten die met pensioen gingen: Veerle De Conynck, Luc Van Asch en Pierre Apostel. “Hún inzet voor de samenleving in onze stad was dan wel professioneel, niet vrijwillig, maar evenzeer hartverwarmend.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant