Nieuws

LOKAAL: Gemeenteraad onthult coronamonument: ‘We zullen doorgaan tot we samen zijn’

Vooruit Lokaal

Tuesday 29

November 2022 09:52

De Gentse gemeenteraad heeft op maandagavond 28 november 2022 een permanent coronamonument onthuld in het parkje onderaan de Stadshal op het Emile Braunplein. Op de cirkelvormige gedenksteen van de Gentse ‘letterkapper’ Filip Martin staat ‘We zullen doorgaan tot we samen zijn’, uit het gekende lied van Ramses Shaffy. Tijdens het ingetogen moment brachten kersvers stadscomponist Lara Rosseel en Mich Walschaerts het nummer als eerbetoon aan alle Gentenaars en organisaties die zich tijdens de coronaperiode solidair hebben getoond.

“Dat zijn er gelukkig héél veel”, weet Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid. “Ikzelf heb dat vooral gezien bij de organisatie van ons vaccinatiecentrum in Flanders Expo. Daar waren elke dag tientallen vrijwilligers in de weer om alles in goede banen te leiden. En dat is ook perfect gelukt. De commentaren op ons centrum waren unaniem positief.”

Ook Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, is uiteraard blij met zo veel engagement. “Ik heb dat vooral gezien bij de organisatie van ‘Covitesse6’, de samenwerking tussen de Stad en de cultuursector in volle coronaperiode. Het Gents Kunstenoverleg en onze Dienst Ontmoeten en Verbinden sloegen de handen in elkaar om buurtinitiatieven en cultuur te verbinden. Daar kwamen prachtige dingen uit, zoals een artistiek belburo, interGenties van Genteniers, Covitrine, De Armste Week en nog veel meer. Allemaal om mensen een hart onder de riem te steken. Echt schoon.”

In het parkje onderaan de Stadshal staan nog tot eind januari 2023 enkele portretten met korte getuigenissen van Gentenaars voor wie corona een bijzondere impact had. “Die verhalen werden opgetekend door de Gentse ‘Raconteurs’, een groep Gentenaars die onder leiding van onze Dienst Beleidsparticipatie verhalen uit alle wijken als het ware ‘naar boven halen’. Oók al een heel mooi project”, besluit Astrid.

Aan het eind van de inhuldiging gaf elk gemeenteraadslid (53 in totaal) een witte roos aan een vertegenwoordiger van een organisatie, als symbool van de waardering voor hun inzet tijdens de coronapandemie.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant